Ondernemerschap

Staff met “nen hoek af” – Ja graag!

10/17/2016

Is rekruteren voor Balls & Glory moeilijk?

 

post-3enHonestly, neen – eigenlijk niet! Interviews zijn bij ons open gesprekken, waarbij we in twee richtingen open vertellen wat we verwachten, en wat van betekenis is. Vanuit Balls & Glory vertel ik hoezeer we vanuit het HQ kunnen zorgen voor de ballen, de tools, de recepturen, de infrastructuur, maar hoe belangrijk de staff is om onze klanten de glorious experience te geven waarvoor ze voor onze restaurants kiezen. Hoe een klantenervaring en de algemene indruk bepaald wordt vanaf het moment dat iemand binnenkomt en de staff hen met de glimlach en enthousiast verwelkomt. Kandidaten vertellen van hun kant wat voor hen belangrijk is… en dat is heel div

 

ers. De ene wil absoluut steeds op dinsdagnamiddag vrij om de job te kunnen combineren met een opleiding tot beeldhouwer, de ander geeft aan heel graag op zaterdagvoormiddag vrijwilligerswerk te kunnen doen als doventolk, of vraagt om altijd vrij te zijn in januari om te reizen, …  (True stories 😉 )

 

Anders dan in de klassieke horeca hoeven we niet op zoek te gaan naar een chef, een sous-chef, een chef de parti, een maître, … Bij ons doet iedereen alles. Zo simpel is het… Je staat in voor de keuken, de bediening, de debarras – en dat allemaal in een vrij horizontale structuur. De shopmanager stuurt de zaak aan, staat in voor de bestellingen, uurroosters, … en heeft shiftleaders waar hij of zij kan op terugvallen, maar draait evenzeer mee in de service, stampt stoemp en ruimt de tafels af.

 

Natuurlijk zorgen we er in de planning voor dat onze klanten, in Brussel bijvoorbeeld, steeds in hun taal kunnen aangesproken worden,  maar moet iedereen perfect twee- of drietalig zijn? Neen, we zorgen voor een mix van profielen en persoonlijkheden zodat elke klant wel met iemand van de staff een klik kan hebben. De enige gemene deler tussen onze staff is dat het stuk voor stuk gepassioneerde mensen zijn, en zoals ze bij mij in Deinze zeggen ‘met nen hoek af’.

Hoe vaak worden kandidaten niet vooraf afgeschreven voor een job omdat ze niet de juiste vooropleiding hebben, één van de landstalen niet machtig zijn, of – hoe zal ik het omschrijven – vrij opvallende fysieke kenmerken hebben 😉 – No problem voor ons! Ook de speciallekes zijn welkom! Graag zelfs – want vaak zijn het de boeiendste mensen!

 

De openingsuren van Balls & Glory, en de flexibiliteit waar de shopmanager zo veel mogelijk rekening mee trachten te houden, zorgen ervoor dat ons team hun job kan combineren met wat hen gelukkig maakt, en dat is dan eigenlijk ook de enige vaste vraag die in elk gesprek aan bod komt “Wat is je passie? Wat maakt je gelukkig? What makes you tick?” Plots wordt die voorname jonge man in kostuum een hele vlotte kerel die zijn mouwen opslooft en vertelt over zijn tattoos die refereren naar reizen,  of komen er verhalen over dansopleidingen, fotografie, goudsmeedkunst en roller-derby! Van zodra ik die passie zie, in combinatie met een basis aan ervaring, een positieve ingesteldheid en veel “goesting”, weet ik dat er match kan zijn!

 

Ook naar rekrutering zelf toe, doen we het wel eens anders dan anders. Wanneer we een nieuwe vestiging openen laten we via social media weten dat er castingnights zijn! 1, 2 of 3 avonden trekken we uit om met verschillende kandidaten te speeddaten en wederzijds af te tasten als er een match is. Soms duurt zo’n gesprekje 5 minuten, maar evenzeer kan een gesprek een uur of langer duren… Elke kandidaat gaat met een positief gevoel naar huis, met of zonder job!

Casting nights laten ons toe om efficiënt in te schatten welke mix we kunnen maken, zowel naar ervaring toe als naar persoonlijkheden toe, en – en plus – hoeven de kandidaten zich niet overdag vrij te maken.

 

post-2-enGoesting om deel uit te maken van één van onze teams? Je vindt me op stephanie@ballsnglory.com

 

Groetjes,

Stephanie Van Ooteghem, aka moeder ball

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply