Lifestyle, Onze crafters

Ballin in Tallinn

12/18/2016

In september werden we door onze Estse vriendin Paulina uitgenodigd op het new business forum and social event SAUCE’16: for restaurant professionals with a passion for excellence: industry personalities from all over the world share inspiring discussions on relevant topics for restaurants and their future. A social trampoline for restaurant professionals and a source for further inspiration… Wim is één van de sprekers en we zullen de lunch voor 600 man serveren.  Hier gaan we dan!

Vrijdagavond 16 september, heel wat belangstelling bij de opening van de tweede zaak in Brussel, aan de beurs dan nog en samen met The Foodmaker ondergebracht in een prachtig gebouw. Een topavond met tasty gin tonics, ladingen mini & big balls en vooral blije gezichten. #missionaccomplished

De nacht was kort want de dag erna stonden we op Zaventem, koers naar het noorden: Tallinn!

Sit back, relax and enjoy the rest of the flight

Terwijl Wim en Jim de uitrusting van de Zaventemse foodzaken inspecteren, rennen Stephanie en ik vol ongeduld naar de rij van de Starbucks om die hot chocolate cookie te kunnen verorberen. Helaas, pindakaas, uitverkocht 😢

Ons mini vliegtuig stijgt op en voor we het weten zitten we in Berlijn! Zijt er maar zeker van dat overal waar je gaat met Wim, hij wel iemand kent. En BAM, we stappen op t vliegtuig en hij kent de steward. Gevolg: glaasje champagne, lekkere chocolaatjes en andere versnaperingen. Alle dan, omdat het moet 🍸 SCHOL!

Bij de tussenstop hebben we even tijd om, in primeur, Wims nieuwe kookprogramma ‘De streken van Wim’ te bewonderen. We zitten na amper vijf minuten met drie op een rij te kwijlen op die Luikse gehaktballen.. Genoeg gezeverd! We stappen in een nog kleiner vliegtuig om 1 uur later in Estland te landen.

Bij aankomst in Tallinn wachten Jim, Stephanie en ik op onze valiezen. Wim staat daar enkel met een minirugzakje. Precies Calimero die de wereld gaat rondtrekken. ‘Jah, ik ken dat, en dan mijn valies kwijtraken bij een tussenstop zeker. Alleen maar handbagage voor mij’ …
En gelijk had hij, mijn valies lag nog ergens bij de berliners op de band. Dan maar zonder valies naar het hotel. Nu ja, onderbroek binnenste buiten en we kunnen weer een dag verder hé 😉

Op de luchthaven staat de taxichauffeur ons op te wachten. We kunnen ons ogen niet geloven als we die gloednieuwe Tesla voor onze neus zien schitteren. We stappen in en zjoefen naar het hotel. We zetten ’s avonds nog een stapje in de prachtige pittoreske stad Tallinn en keuren de Estse cocktails. Dat moet dan ook hé, als foodies 😏

Survival of the fittest

Een pareltje

Op zondag gaat de wekker jammer genoeg al vroeg af. Stephanie en Wim 99.9% gefocust op de vergadering. Gille, Matthies, Daan en ik rijden met de taxi naar de keuken van Merily’s cateringbedrijf en beginnen aan de voorbereidingen voor het event. Duust kilo wortels en pompoen moeten gesneden worden en 600 ballen gerold.

‘T enige wat ontbreekt zijn Jim en de patatten. Waarschijnlijk zit Jim die te schillen in ’t hotel? Met onze voorbereidingen gaan we naar het Nordea Concert Hall en zetten we alles klaar in de keuken. ‘S avonds zijn we uitgenodigd op een grote BBQ van het evenement, t restaurant zit goed vol dus zetten we ons buiten, gezellig onder een warm dekentje.

 

D-DAY

Maandag 19 september, ’t is zover! Goed uitgeslapen arriveren we in de Concert Hall. Stephanie moet nog een paar boodschappen doen. Komt ze wel niet terug met een volle winkelkar. Maar echt letterlijk hé, met kar enal in de lift naar de keuken.

De eerste sprekers beginnen aan hun presentatie. Wim is erna aan de beurt. Een beetje zenuwachtig trippelt hij rond in de keuken, onze voorbereidingen lopen goed dus is hij gerustgesteld.

Wim: it’s your time to shine! Hij begint met enkele funny vragen en heeft de hele zaal mee.

 

Terwijl de ovens op volle toeren draaien, komt Merily (van het cateringbedrijf) met de vers geschilde patatten van haar restaurant langs. (Tiens, waar zat Jim dan gisteren…?)

Le moment Suprême

De sprekers zijn bijna allemaal geweest en wij zijn bijna volledig gereed om de ballen te serveren. Wim en Jim verzorgen de mise en place. Daan stampt de stoemp en kruidt ze een laatste keer af. Gille maakt dat onze 20 man tellende Estse studentencrew hun opdracht goed begrepen heeft, Matthies zorgt voor de afwerking van de sauzen en Stephanie laat onze persoonlijke Balls & Glory spotify-playlist luid door de boksen weergalmen.

Het is zover: 600 man staat te popelen om die Belgische gevulde gehaktballen te proeven. Met hopen komen ze langs voor een meatball met sla en/of stoemp, sommigen passeren zelfs twee of drie keren! Het smaakt naar meer. Het is een drukte van jewelste.

De ballen raken op en de deelnemers hebben hun buikje rond gegeten. Tijd om even te bekomen en zelf een ball te veroveren. Ik zie jullie nu al denken🤔 zijn jullie dat nu nog niet beu gegeten al die ballen… nee hoor: belange niet! We genieten er nog elke keer van. De ball smaakt zoals gewoonlijk overheerlijk, vooral de tika masala, en de stoemp is deze keer bijzonder lekker! Mochten we de B&G-awards uitvinden, dan wint Daan die voor beste stoempenstamper!

Zoals je ziet heeft Paulina speciaal voor dit evenement tafels laten maken met de Balls&Glory-huisstijl. Onze tattoos stonden erop afgebeeld. En de mise en place is volledig in Balls & Glory-stijl, het bestek in potjes, een kan met water en gratis fruit op tafel. Dit is zooo wijs!

 

Allemaal content

Het is hard werk, alles geven op één uur tijd: een topper van formaat. Als alles is afgeruimd, hangen we de tafels aan elkaar en maken we een echte wall of fame. Ideaal voor een fotoshoot…

Nie sauzen!

We zijn allemaal voldaan en genieten van een wellnessarrangement in ’t hotel. Aangezien de jongens allemaal een massage hadden geboekt, hadden Stephanie en ik geen plek niet meer in ons hotel… Dan maar naar de Hilton voor een all-in arrangement. We waren zo relaxed dat we gewoon zijn ingedommeld. Gelukkig raken we juist op tijd in ’t hotel om met z’n allen op restaurant te gaan en te smullen van een thaise maaltijd met cocktails. ’s Avonds zijn we uitgenodigd op de afterparty van Sauce 2016. Er is niet veel volk, maar de Balls & Glory-crew kent wel wat van feesten. We brengen wat ambiance in de zaal en trekken het feestje goed op gang… De nacht is kort en de volgende ochtend zitten we op ’t vliegtuig naar Brussel. Het was weer een onvergetelijk topweekend 🙂

Ook mega veel bewondering voor onze Maarten, voor de volledige organisatie. Thanks!

 

Ciaokes!

Lenie

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply