New (chicken-) balls please !

01/23/2017

Het recept van onze kippen-ballen is gebaseerd op het recept van mijn vaders kippenworsten (hahaha,…), een mengeling van kippenborst & kippendijen, peper, zout, nootmuskaat & piment. Maar de frequente bezoekers onder jullie zullen wel al opgemerkt hebben dat onze kippenballen steeds een beetje gedeukt waren: een lichtjes ingevallen ball. Tijd om  na twee jaar een up-date van onze receptuur te doen dus.

Ik ben opgegroeid & opgevoed met de kennis/gedachten dat een goeie gehaktbal een grove korrel dient te hebben.

Niet té fijn gemalen dus, niet té veel spekbinding & -net zoals een risotto- een “korrel”, ook wel “beet”, of laat het onze gewoon textuur noemen.

Tja, ik moet nu wel toegeven dat dat voor een kippenworstje wel anders ligt: dat mag zo een mooie fijne textuur hebben, zoals een chipolata, maar wat dan met een kippengehaktbal? Die je bovendien met de hand moet kunnen draaien, een vloeibare vulling moet kunnen inproppen, & ook nog s in de oven wil bakken…

Bart die mee de nieuwe kippenbal ontwikkelde omschreef het als volgt :

“Door de overschakeling te maken naar billenvlees én op een doordachte manier het vlees te malen, heeft het kippengehakt een duidelijke gehakt-structuur met een mooie korrel. We besteden hierbij extra aandacht aan de opbouw van de gehaktmolen en de temperatuur van het vlees. Zo dragen we zorg voor de manier waarop we het vlees verwerken, wat resulteert in een authentieke gehakt-structuur. De kruiding werd heel licht gewijzigd door toevoeging van een snuifje piment.”

Persoonlijk vond ik de textuur van onze huidige ball net té fijn… zo richting frikadellen-koek, of een fricandeau…. dus het mocht wel iets pittiger…. voortaan draaien we onze kippenballen dus iets grover van structuur (door de 3,5mm voor de kenners) & voegen we nog wat extra frisse kruiden zoals cardamon, gember en piment toe.

Benieuwd naar jullie mening !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply