Onze crafters

Arme varkens !

03/26/2017

Het is nooit aangeraden om je te mengen in een mediastorm, dat weet iedereen,… Ik heb mijn muil gehouden zoals ze zeggen, ik heb instemmend geknikt toen ik Wim Liebaert aan het woord hoorde in de afspraak. Maar toch, de pen kriebelt, want wat er in het exportslachthuis van Tielt aan het licht komt tart elke verbeelding,…

Een kleine paniek deze week, ondanks onze volle aandacht voor een beter leven voor onze varkens, moest ook ik deze week even rondbellen om zeker te zijn dat er geen linken zijn tussen Balls & Glory en het slachthuis van Tielt.  Geen linken, oef,… maar what the fuck maakt het eigenlijk uit !

Al geruime tijd zijn we samen met partners (zoals Noyen)  een eigen Balls & Glory varken-handboek aan het samenstellen. Wat zijn onze wensen, mogelijkheden & kansen om ons steentje bij te dragen  aan een hedendaagse & betere wereld inzake voeding- & dus ook vleesconsumptie.

Maar plots, ja plots, wordt je als slagerszoon, als ballendraaier geviseerd… alsof al onze boeren, slachthuizen, producenten ineens over dezelfde kam gescheerd kunnen worden. Alsof elke moslim een aanslag in gedachten heeft, & elk kledingstuk onder de 5 euro door kinderhanden vervaardigd wordt.

In de eerste plaats zijn we als consument, als mens verantwoordelijk voor wat we naar “binnen werken”, & een alsmaar efficiëntere en minder transparante leefwereld maakt het niet altijd makkelijk om te weten wat je eet: true.

Het doet me weemoedig terugdenken aan de tijd die ik spendeerde op m’n grootouders boerderij waar alles zelfbedruipend was… rundvlees uit eigen stal, melk uit de tank,  groenten uit de tuin, confituur maken,

en ja… ieder half jaar een varkentje slachten.

Ik herinner me  de grote voorhamer die het varken ‘op slag’ knock-out mepte, maar ik herinner me vooral ook het feit dat m’n grootvader dat liever in alle sereniteit liet gebeuren: hij & het varken, niemand anders had daar zaken mee: uit respect voor het dier. Je kan je inderdaad de wenkbrauwen fronsen bij die gedachte,.. nét als bij het feit dat er op diezelfde boerderij soms kattenjongen gedood werden om het evenwicht te bewaren,.. en dan plots overvalt me de gedachte,… wat als iemand toen die wanpraktijken undercover zou gefilmd hebben?

Tegelijkertijd denk ik aan mezelf die een stevige tik kreeg als ik m’n bord niet leegat, want “eten wegsmijten dat doe je niet”, & al zeker geen vlees,… want vlees is duur.Waar is die tijd eigenlijk dat vlees als duur beschouwd werd ? Of als duurzame ( & vooral lokale) eiwit-bron  ?

Ik besef heel goed dat hier over te discussiëren valt… dat van die tanden van een mens… of die nu gemaakt zijn om groenten of vlees te eten. Ik ga de aanval ook niet openen op de (veel té) belastende avocado’s & quinoa’s.  Evenwicht is de key ! Met die gedachte ben ik opgevoed & die gedachte weiger ik ooit los te laten.

Ik ben opgegroeid met goed & eerlijk varkensvlees,  met patatten, véééééél patatten, met goeie boter ook, véél locale groenten, af & toe wat noordzeevis,… maar vooral… met héél veel respect voor de grondstoffen & het gebruik ervan… door hard & met verstand te werken.

Als ik dan de beelden van Tielt zie, die door merg & been gaan… dan knapt er iets.

Al zullen de beelden wat uitvergroot & geselecteerd zijn… het is een duidelijke spiegel van wat we echt niet goed doen, een kaakslag.

Als 5-jarige ging ik  mee met m’n vader naar het slachthuis, als 15-jarige student moesten we varkens slachten op de slagerijschool, & ik spring nog af en toe s een slachthuis binnen -mét grote tegenzin-, want het is inderdaad geen pretje. Maar ik wil wel ten alle tijde de voeling behouden met wat ik doe, met wat ik beslis, & welke impact ik daar mee créeer.

“Moesten we alles weten wat achter de schermen gebeurt, uw goesting is over” zei m’n moeder vaak. Maar dan had ze het vaak over de politiek denk ik.  Nét zo is het voor eten…  maar GODVERDOMME, laat ons de voeling met de realiteit niet verliezen. Vlees is té makkelijk tegenwoordig, véél té makkelijk. Voortrekkers als Hendrik Dierendonk nemen een voortrekkersrol  om te pleiten voor minder vlees & beter vlees.

Maar ik heb ook een andere bekommernis: gezond eten mag NOOIT, maar ook NOOIT elitair worden. Gezond eten is een basisrecht, onderdeel van een democratie & dus een peiler tot geluk. Betaalbaar gezond eten, en gezond eten: dat is evenwichtig eten: groenten, granen, vis, fruit, zuivel, en ja ! ook vlees.

Het is dus een kwestie van verstand gebruiken, op welke manier we het verstandigst onszelf en onze mede-mens kunnen voeden. Want geef toe, als je de hongersnood in centraal-Afrika dezer dagen aanschouwt, over wat zijn we dan eigenlijk aan het zagen ?

Wel, ik denk dat we -geheel terecht trouwens- aan het zagen & het het klagen zijn, over ons gebrek aan voeling met de realiteit.

Volledig plant-based gaan eten is heus geen oplossing geloof ik,

maar toen mijn grootouders 2 x per jaar een varken slachtten van 130kg bruto voor een gezin van 5 (& er iedere dag nog extra volk aan tafel zat)…

versus er momenteel gemiddeld per inwoner 2 varkens van 110kg per jaar geslacht worden,… dan hoeven we toch niet lang na te denken over wat er fout loopt ?

Ik heb vorig jaar de keuze gemaakt om ons voltallig team ieder jaar mee te nemen naar de boerderij om er samen een varken te slachten,… geen pretje, geloof me,… maar sindsdien worden onze ballen behandeld  als echte ‘schatjes” door onze ballen-jongens & -meisjes… een passie & realiteit die we hopelijk iedere dag opnieuw kunnen overbrengen op onze klanten.


En ja, we hebben sinds kort ook plant-based ballen (weliswaar zonder soja), en ja, we gaan ook ieder jaar in Sint-Truiden appels plukken voor onze juices,… maar hey ! varkensvlees is lekker, het is lokaal, & het is voedzaam…

Het is aan crafters als onszelf om het evenwicht -dat duidelijk zoek is- te bewaken & te herstellen. Om eens die fameuze voedselpiramides opnieuw samen te stellen zonder gelobby van eender welke industrie. Koks zijn meer dan ooit de schakel tussen de producent & de consument. Het is een  beroep waar ethiek de basis vormt ,…  & die je -net zoals een Tesla niet mag beslissen over leven & dood-, niet kan overlaten aan een gerobotiseerde industrie.

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Eli 03/28/2017 at 1:16 am

  Fantastische post! Helemaal mee eens.

 • Reply Sara Deschryver 03/28/2017 at 4:27 pm

  Mooi artikel en mooi om te zien dat er bewust met vlees wordt omgegaan. Alleen spijtig dat er wordt beweerd dat “de beelden wel wat uitvergroot & geselecteerd zullen zijn”. Deze beelden zijn niet bewerkt en dit is de harde realiteit, die gelukkig eens aan het daglicht worden gesteld. Ook zou het mooi zijn om niet alleen te pleiten voor een transparanter beleid, maar dit zelf ook in de praktijk te brengen. Waar komt het vlees van Balls & Glory vandaan? In welke omstandigheden leven de dieren? Hoe worden ze geslacht? Wees een voorbeeld en breng zelf ook het verhaal van A tot Z, ook al is het niet fraai. En zoals er honderden artikels te vinden zijn over het feit dat vlees eten noodzakelijk is voor een goede gezondheid, zijn er minstens evenveel om dit tegen te spreken. Gelieve dit dus niet als een absolute waarheid op te hangen. Met vriendelijke groeten, Sara

 • Reply Sara Deschryver 04/03/2017 at 7:35 pm

  Vreemd dat het een week duurt om deze comment goed te keuren voor plaatsing. Vanwaar de lange wachttijd?

  • mm
   Reply Wim Ballieu 04/04/2017 at 3:33 pm

   Dag Sarah,

   We hebben jammergenoeg té veel SPAM tussen de reacties op deze blog (1233 spam op 3 reacties), dus we werken hieraan 😉
   alvast bedankt voor je reactie

  Leave a Reply