Recepten

We don’t like softdrinks ! Lang leve huisgemaakt gingerbeer.

04/04/2017

Het zijn drukke tijden bij Balls & Glory, we groeien als kool, we hollen onszelf achterna, & blijven rushen omdat we telkens beter, anders, lekkerder nastreven.

Ik ben té veel met cijfertjes bezig dezer dagen, binnenkort gaan we kapitaal ophalen, de restaurants in Brussel groeien,we zoeken lokale partners om onze restaurants te versterken & mijn aanwezigheid in Eindhoven is gewenst. We zijn een nieuw boek aan het schrijven, een nieuw tv-programma aan het voorbereiden, we hebben nieuwe vegte-balls gecreëerd…

Alle factoren in de hand dus om jezelf te verliezen, te vergeten hoe hard je het getroffen hebt met je lief,…. maar in mijn geval, ook te vergeten hoezeer Balls & Glory me eigenlijk op het lijf geschreven is, & hoe graag ik met eten, én DRINKEN bezig ben.

We zijn resoluut tegen commerciële softdrinks in onze restaurants: cola, sprite, fanta, 7-up,…. – nog nooit van gehoord- 🙂 Maar ook de nieuwe telgen in de softdrinks zoals tao, bionade, pure-leaf, ritchies,… enz… zijn allemaal niet aan ons besteed… omdat het slecht is ? niet noodzakelijk… maar we zweren bij home-made ( & gratis water + fruit op onze tafels )

5 jaar staat hij al op onze menu-kaarten te prijken: de lemon-ginger-lemonade ! Lekker dat wel. En ook ons appel-rabarbersap volgens het recept van “metje” met de jonagored-appels van Pipo in St-Truiden is stilletjes aan een vaste waarde aan het worden….

Maar t werd wel s tijd voor wat innovatie & experimenten…

We hebben met Jens al een goeie in ons team, in z’n keuken/foodlab aan de beurs was hij al naarstig in de weer met nieuwe recepten van ice-tea’s, limo’s & andere heerlijke verfrissingen, maar heel vaak werden we genoodzaakt om wat appelsap,rietsuiker, honing  of andere zoetstoffen toe te voegen om de gewenste smaken te bekomen,…

Het drinken van umami enerzijds & zure smaken (zuur als in azijn) anderzijds is in onze Westerse cultuur nog steeds niet helemaal ingebakken… maar ik wou toch op ontdekking.

Vorige week ging ik bij de jongens van Mary pop-in-restaurant -vlakbij waar ik woon- langs om wat bij te scholen & ervaringen te delen. Maxime van proef was ervan de partij om samen met leuke “klasgenoten” elkaar wat “zot” te maken.

Je weet – of je weet niet- dat ik van opleiding eigenlijk slager-spekslager ben. & ik moet zeggen: heel wat van de lessen over melkzuur-vorming, fermentatie van salami, goeie bacteriën, slechte bacteriën, enz… werden meteen opgefrist bij het aanhoren van zoveel “natuurgeweld”

Hoe makkelijk kan het leven zijn, als je je eigen gember-gist-cultuur tot leven kan wekken : wat gember fijn snijden, onder water in een bokaaltje te zetten, een lepel suiker toe  voegen & dan 3 dagen op kamertemperatuur laten gisten. Bubbeltje, bubbeltje, bubbeltje: MAGIC.

Het koks-kind in mij komt stante-pede naar boven dan, mijn hart gaat sneller slaan, mijn ogen gaan blinken, -en voor diegenen die me wat kennen- dan begin ik in mijn handen te wrijven & als een bezetene door m’n haren te wroeten.

Echt waar ! probeer het thuis ook s & maak je eigen gingerbeer:

wat ik deed:

STAP 1/

 • 200g gember fijn snijden (zoals julienne van appel) met schil eraan !
 • 1 liter water toevoegen (gouden tip bij fermentatie: het teveel aan chloor bij leidingwater kan je fermentatieplezier vergallen, dus best met bronwater) –> of wat ik deed met m’n brussels leidingwater: een emmer water vullen, een nacht laten “verdampen” in de keuken (maw gewoon “open” laten staan dus), en ook dan is al het chloor weg.
 • 5 el rietsuiker

alles samen in een gesloten bokaal zetten, 3 dagen op kamertemperatuur & je ziet spontaan belletjes verschijnen: opdracht gelukt. Begint het geheel te “muffen” naar konijnenkot, dan is het mislukt. Herstarten die handel.

 

STAP 2/

Het gist of “de starter” zoals hij vaak genoemd wordt is nu klaar. Nu is het een kwestie van een soort van gemberthee te maken:

 • 300g gember (ik deed het eerst met 150g volgens het recept van maxime, maar dat vond ik te flauw)
 • 4 l water
 • 200g rietsuiker
 • 2 dl (vers!!!!!) citroensap

water aan de kook brengen met de suiker, gember toevoegen, citroensap, & dan laten afkoelen tot lichaamstemperatuur (belangrijk om te laten afkoelen)

Dan de starter (zie bovenstaand) toe voegen, goed mengen zodat alles goed verdeeld is & dan kan de magie beginnen.

Ofwel kan je dit gingerbeer nu afvullen in stevige glazen flessen (zoals die van bon-val bvb) (best niet die van onze zweedse vrienden dus), maar nog veiliger zijn plastiek flessen.

Waarom? de starter gaat zijn werk doen, en gaat voor een natuurlijke omzetting van de suikers zorgen tot koolzuurgas (prik & bubbels dus), daarvoor laat je een 5-tal cm ruimte in de fles. Wat voor mij goed werkte was de flessen afvullen, de plastiek fles indeuken & dan dichtdraaien, om te bewaren op kamer-temperatuur.

3 dagen later heeft de natuur haar werk gedaan, is de deuk uit de fles verdwenen, & is de fles zelfs lichtjes gebold. Als je fles dan opent hoor je het wonderlijke PPPPPSSSST, maar krijg je ook de zalig frisse geur van gember & citroen.

Door het geheel nu in de koelkast te plaatsen, stop je, of vertraag je in ieder geval, het fermentatieproces waardoor het ff houdbaar is. Hoelang? weet ik zelf ook niet 🙂

Dit drankje bevat géén, of amper alcohol,…

We serveren hem op 5 cl vodka, met een kwartje limoen…. zalig lekker…

 

Ik ben ook aan het experimenteren met waterkefir, kamboutcha, & fuzz… keep you posted 😉

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Nicki 04/06/2017 at 11:52 am

  MEGA Wim!!!! Wil er wel subiet aan beginnen zie… Maar oooh maar… al die suikers, en dat wil ik nu net gaan beperken. Misschien een ideetje om drankje te ontwikkelen zonder al die toegevoegde zuikers… Maar ja, dan krijg je die gisting niet vrees ik.

 • Reply Joris 06/23/2017 at 11:03 am

  moet de starter gezeefd worden? of gaat de julienne er mee in?

 • Leave a Reply