VEGETEBALL FOR THE WIN!!

04/06/2017

“Gelukkig dat het zo moeilijk is, anders kunnen we ons niet onderscheiden…” Een quote die me zal bijblijven in ons traject van het afgelopen jaar! De aanhouder wint en na een jaartje groentepuzzels leggen worden letterlijk vandaag de eerste “officiële” vegie balletjes gedraaid. Ik neem jullie mee doorheen ons ubergezonde avontuur.

One year to date.

De veggie verkoopt lekker maar toch begint de lokroep naar een volledig vegan alternatief… Bij Balls & Glory geloven we enorm in co-creatie : ENTER een vriend van het huis : Paul, eigenaar van Greenway en een van de grondleggers wat betreft vegetarisch eten in Vlaanderen. Hoera voor al die expertise. 🙂 Samen met Wim deden we de eerste testen in ons Brusselse foodlab. De eerlijkheid gebied ons te zeggen : heel veel probeersels maar wel een redelijk ontgoochelend resultaat!

Nazomer 2016

Na elke ontgoocheling hebben atleten nood om even de batterijen op te laden, te bezinnen om dan sterker terug te slaan… Na de zomer besloten we het traject met Paul terug op te nemen. Paul hadden enkele nieuwe producten mee en door de samenstelling procentueel iets anders samen te stellen (geen koken op gevoel inderdaad…) waren de eerste testen hoopgevend. Een eerste rondje langs de shopmanager liet ons verstaan op de goede weg te zitten!

 

Groenten groenten groenten 

VEGAN kan eigenlijk twee kanten uit. Of je zoekt naar een vleesvervanger waarbij je de smaak en de textuur van gehakt probeert na te bootsen of je gaat vol voor groenten. Van bij de start was het voor ons duidelijk dat groenten de hoofdrol in onze bal moesten spelen. Daarom kiezen we ook resoluut voor de VEGETEBAL.

Hoofd ingrediënten zijn groenten (in dit geval bladspinazie of rode biet) (méér dan 60 %), quinoa, aangevuld met granen, haver & gierst, ingrediënten die Paul ontwikkelt en vaak gebruikt bij zijn bereidingen in Greenway. Hoe we hier een mooi geheel van maken en hoe we voor een mooie textuur zorgen, dat houden we lekker voor ons… 🙂

Dat er een vloeibare vulling zou inkomen, dat was nogal vanzelfsprekend, no stufing, no glory !

The next step

Textuur check, smaak check, ingrediënten check. We stonden al heel wat verder dan na onze eerste testen maar de grootste uitdaging blijft dan altijd, hoe halen we iets van de keuken van thuis naar een volwaardige productie. 6 shops en een foodtruck staan al voor een aardig volume…In onze centrale keuken in Evergem ging het testen verder. De recepten werden op grotere schaal gemaakt en uitgetest, hier en daar werd er nog iets aangepast maar ook hier, de resultaten waren unaniem positief…

 

 Enige echte test

Momenteel ligt de eerste ‘batch’ van vegetabals in onze shops. We zijn volop aan het testen en luisteren naar de enige feedback die echt van tel is, die van jullie… Klinkt een beetje honingzoet allemaal maar uiteraard is een product maar zo sterk als het effectief gesmaakt wordt door jullie als klant. We kozen in eerste instantie voor een volledig groene vegetabal met onze vulling van spinazie zeewater. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat deze bal nog geen 100% vegan is omdat er melk in de vulling zit. Vegan vullingen zijn the next step in ons super interessant traject!

 

WE KEEP U POSTED! Maar ondertussen, kom proeven en laat ons zeker weten wat jullie van ons product vinden!

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Paté 04/07/2017 at 6:36 am

  Well first positive reaction: I loved that green vegan spinach ball 😋. Curious for that pink version!! Great job guys!

  • mm
   Reply Jim 04/07/2017 at 8:22 am

   Hey Aurelie, thanks doet ons deugd! Keep ballin’

 • Reply Steph 04/14/2017 at 11:37 am

  hello,
  Woensdag wou ik deze nieuwe vegeteball proberen in de B&G aan de Beurs in Brussel. Jammer genoeg wist de bediende niet eens waar ik het over had en kreeg ik enkel een arancini ball aangeboden. Niet echt waarop ik gehoopt had. Jammer! Ik was dan ook een beetje teleurgesteld. De smaaktest zal moeten wachten…
  Wanneer zullen de vegeteballs beschikbaar zijn in Brussel?

 • mm
  Reply Wim Ballieu 01/29/2018 at 4:22 pm

  Dag Steph,
  vanaf volgende maandag staat hij -EINDELIJK- op het menu.
  groeten

 • Leave a Reply