Ondernemerschap

Investeer jij mee in de
toekomst van Balls & Glory ?
oproep tot crowdfunding

04/13/2017

Volgende maand bestaat Balls & Gory 5 jaar, & u kan ons misschien helpen !

3 mei 2012  opende ik samen met Gille (onze intussen wereldberoemde foodtruckguy) in de St. Jacobsnieuwstraat  onze eerste Balls & Glory, -tis te zeggen-, we draaiden er iedere maandag, woensdag & vrijdagmiddag onze gevulde gehaktballen in een bestaande kookstudio 🙂 wat een dag, wat een dag: dat zag er toen zo uit…

https://vtm.be/voor-de-show/artikel/de-gehaktballen-van-wim-ballieu

onze eerste shop in de Sint-Jacobsnieuwstraat

Eindelijk was het zover: ik had het gevoel thuis te komen, terug naar de roots van de boerderij van mijn grootouders door eerlijke & seizoengebonden eten te kunnen serveren, met een fiere papa die zijn slagerszoon terug in het “gekapt” zag vertoeven. Er waren natuurlijk ook een groep klanten & medewerkers van m’n vorig bedrijf alfin die de overstap van Gastronomie & evencatering naar een doodeenvoudige lunchroom minder goed konden begrijpen. Maar ik had een plan, een idee, een droom om mijn roots uit te huwelijken aan mijn passie voor eten, lifestyle & ondernemen.

Het werd  een job op maat ! Een product, een experience, een format waar ik zoveel mogelijk van m’n talenten kon inleggen.

gouden palm voor Europa’s innovatiefste restaurant-concept (2012)

Het is de afgelopen 5 jaar ook een voortdurend gevecht geweest om alle facetten van Balls & Glory in evenwicht te houden, niet af te wijken van onze kern, om onze ballen altijd te blijven vullen, om ze altijd met de hand te blijven draaien, om ze altijd in de oven te bakken, om sociale tewerkstelling te stimuleren, mooie interieurs te bouwen, géén cola te serveren, een toffe werkplaats & toffe buur te zijn,…. maar aan de andere zijde ook echte waarde te gaan creëren, niet alleen in centen, dat weten we, maar toch moeten de cijfers ook kloppen, willen we groeien  & de impact die we kunnen creëren echt van tel maken.

Mijn vorige bedrijf was me over het hoofd gegroeid, te snel in de handen gedreven van de kapitaalkrachtige jongens die in onze markt, & in m’n merk wel potentieel zagen.

team gent op volle toeren.

Wel, ik heb me 5 jaar geleden voorgenomen om  met Balls & Glory een écht verschil te maken: we waren 1 van de allereersten op de fast-casual markt in België: met onze slow-food, fast served, in een shop, take-way  & restaurant. Ik droom ervan om me in een coöperatieve omgeving te kunnen omringen met zeer getalenteerde mensen, vakidioten als het ware, die met z’n allen samen een “andere” bedrijfscultuur kunnen waarmaken.

Joe and the juice, shake shack, Exki, Le pain quotidien, & zovele anderen zijn voor mij een echte inspiratiebron, hét levende bewijs dat je als multi-store-brand een impact & relevantie kunt creëren, & het zijn ook die brands, die m’n droom om Balls & Glory internationaal uit te rollen alleen maar aanwakkeren :

of zoals m’n allereerste pitch luidde: we willen tegen 2025, 50 restaurants waarvan 1 in NYC, met nog lekkerdere ballen dan vandaag.

Ik denk ook dat m’n ware talent in het creëren van nieuwe smaken, nieuwe producten & nieuwe bedrijfsvoering schuilt.

brussel beurs (sinds 2016)

We hebben ons georganiseerd zoals een franchise-gever, met een lokaal service-center die het concept sourcet, bewaakt & voortdurend beter maakt, een beetje zoals ik mijn cateringbedrijf leidde: we have the balls, you make the glory.  Maar hospitality dat gaat ook over fijngevoeligheid & duizenden kleine details: vandaar dat Balls & Glory heel hard gelooft in lokale samenwerkingen/partnerships, géén ordinaire franchise met telkens maar 1 winnaar & 1 verliezer, maar een echt win-win. Met zéér duidelijke afspraken & verantwoordelijkheden, dat wel… want goeie afspraken (lees contracten) maken goeie vrienden, & zijn onze enige vrijgeleide op een internationale toekomst.

Het heeft ons ook geholpen om onze -laat ons eerlijk zijn- vrij snelle groei te financieren. Het geloof & inzet van die lokale partners zoals Ruben in Gent, Tom & Ivo in Antwerpen, Jonas in Leuven, Gille in de foodtruck & onze vele trouwe leveranciers, hebben ervoor gezorgd dat we nieuwe markten kunnen verkennen: onze 2 Brusselse restaurants & ook de eerste vestiging over de landsgrenzen: Eindhoven. We zijn steeds zuinig geweest in team & middelen, maar hebben nog nooit moeten inboeten aan kwaliteit of innovatie.

Het geloof van onze bankier KBC & de Vlaamse groei- & innovatiesteun die we kregen hebben ervoor gezorgd dat Balls & Glory een solide basis & structuur geworden is in die 5 jaar.

Maar groeien kost geld: groeien in kwantiteit, ja, maar vooral ook groeien in kwaliteit. vandaar deze oproep:

Er is een aanzienlijk bedrag nodig  om Balls & Glory verder te ontwikkelen:

  1. Om in Brussel Balls & Glory te kunnen uitbouwen tot een echte flagshipstore, incl. nieuwe (& zichtbare) productiekeuken waar we ook opleidingen kunnen geven voor ons groeiend team, maar deze keuken ook te kunnen openzetten voor kennisdeling & workshops.
  2. Om in Eindhoven ons concept te adapteren aan de lokale markt, veel wijzigingen zijn er niet nodig, maar het opbouwen van onze naamsbekendheid vergt uiteraard een andere (marketing-)aanpak dan diegene die we gewoon zijn in Vlaanderen. We hopen deze learnings trouwens later mee te nemen om Balls & Glory in nieuwe steden te lanceren, maar ook om onze naamsbekendheid in Franstalig Brussel & België te kunnen vergroten.

Het was al een idee van bij de opstart, maar ik zou graag 1/3 van dit bedrag (95 000 euro) ophalen via de win-winlening,we kregen hiervoor de hulp van de jongens van win-winner & je kan ons uitgebreider dossier hier terugvinden. Ik geloof sterk in een duurzame bedrijfsvoering & dus ook een duurzame fondsenwerving, daarom is dit een goeie match !

Begin mei organiseren we dan 2 x een info-avond (Brussel Beurs op donderdag 4 mei/19u &  Gent op zondag 7 mei/14u) om geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden mij het vuur aan de schenen te leggen.

May the balls be with you.

klik hier voor ons volledige dossier.

of contacteer mezelf (wim@ballsnglory.be) of stephanie (stephanie@ballsnglory.be)

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply