Lifestyle, Ondernemerschap, Onze crafters

Een artiest bij Mariette op camping Bonanza in Blankenberge

04/22/2017

Vorige week werd onze actie voor 12-12 enthousiast onthaald. Dat hadden we te danken aan onze shopmanager in Gent, Ruben. Dit warm initiatief verdient een bredere omkadering rond de persoon die je met z’n gedreven passie elke dag verwelkomt in z’n restaurant.  Over zijn avonturen op camping Bonanza, een hospitalityproject in Namibië en een sorry op de dessert.

Een verslag van een fijne babbel met onze Ruben… 😉

Jim & Ruben op de teambuilding

Maandagmiddag 16u. We lopen de vestiging in Gent binnen, de levendige stad waar het allemaal begonnen is enkele jaren geleden. Nu bevinden we ons een paar straten verder in de Jakobijnenstraat. In dat overweldigend herenhuis vlakbij de Veldstraat schuif je na wat winkelplezier mee aan tafel bij onze gastheer bij de stroppendragers: Ruben!

Geen minuut die voorbijgaat zonder Ruben ballen serveert, stoemp stampt, de boekhouding doet of de afwas er nog even bijneemt… Nochtans straalt Ruben rust & controle uit als geen ander. Als ik vraag wat hem drijft om elke dag weer ten volle de Balls & Glory feeling bij te brengen bij z’n klanten, dan is het steevast zijn voorliefde voor goeie Vlaamsche kost! Waar hij de meeste voldoening uit haalt ”is het gelukkige gevoel dat ik m’n klanten kan geven”.

”Waar ik m’n voldoening uit haal? Dat is het gelukkige gevoel dat ik m’n klanten kan geven.”

Een zaak runnen vraagt een stevige portie wilskracht. ”Tijdens de Gentse Feesten is het hier vaak een zottenkot, op een hele dag draai je soms voor 1 weekend. Hoog gegrepen, maar niet onmogelijk. Als shopmanager is het dan belangrijk om een overzicht te behouden door alles in goede banen te leiden. Ontsnappen aan de drukte is dan ook wel gewenst. Ofwel in de keuken aan de afwas, op een safari in Namibië of op een terras met een goed glaasje wijn.” Om de zoveel tijd pakt hij zijn valiezen en duikt hij de wijde wereld in voor een paar weken. “Gewoon, zo, omdat het moet.” Ongelijk kan je hem niet geven…

Vroeger wilde Ruben de artistieke toer op gaan: architect of fotograaf worden was z’n droom. Ruben heeft interieurvorming gestudeerd en werkte de eerste paar jaren in de bouwsector. Hij had niet veel zin in werken en wilde de wereld ontdekken. Hij spaarde om zich een korte reis te kunnen veroorloven. Door een ongelukkig toeval is hij de wereld beginnen rondreizen. Zo ontstond z’n andere voorliefde voor reizen en rust. In tegenstelling tot zijn daguistappen met de frigobox naar Mariette en Achilles op camping Bonanza in Blankenberge vroeger, stapt Ruben nu liever het vliegtuig op voor een intercontinentale vlucht.

Ondertussen werd hij bevriend met Wim en kwamen ze af en toe op adem op citytrip, zoals in Zweden. Toen Wim aan Ruben vroeg wat iedereen lust was het wel: ballekes in tomatensaus.

“Een ondernemer zwemt vaak als een wilde zalm tegen de stroom in.”

Daarom wilden zij het anders aanpakken. Wim kwam thuis en begon op z’n idee te broeden.

Als er één iemand sneller is dan z’n schaduw, is het de stripfiguur Lucky Luck. Wil je een echte Lucky Luck ontmoeten, google dan even de naam Wim Ballieu. Kookboeken, 6 restaurants, tv-programma’s, lid van … Je zou haast denken dat die man niet slaapt. Hij is een pionier en het zou me niet verwonderen mocht hij meatballshop nummer one of the world worden.

Wim had Ruben z’n steun en zovele jaren later is Ruben shopmanager in Gent 🙂

mde

Mocht je het nog niet gemerkt hebben: Ruben heeft een peperkoeken hartje. Mocht hij van job veranderen, zou het zijn om een project rond hospitality op te richten in het buitenland. Bij hem prijkt de beleving van een goede maaltijd ver boven de prijs. Dat hoeft geen dure kost te zijn, alhoewel hij hier zelf goed van kan genieten. Hij probeert regelmatige nieuwe hotspots uit in Gent. Maar de Vlaamse kost prijkt boven alles. Zelfs op zijn verjaardagsfeest was het worst me saucissen en appelmoes, ‘wa moe ne mens meer ebben?’ Je ziet daarentegen z’n voorhoofd wel zwart worden als hij je zou moeten uitleggen hoe lekker de ball met drie kazen is. Tomatensauskes zoals de Stroganoff-ball of de overheerlijke zongedroogde tomaat zal hij niet links laten liggen, warme kaas slaat hij vriendelijk af. En ook aan desserts geen gebrek: de appeltaart… Het authentieke recept (jaren 80) ervan is van Rubens tante. De cake blijft elke dag smullen smullen smullen. #omnomnom

Ruben is ‘gene strengen’ zoals ze zeggen, maar wel recht door zee.

Kom je bij mij solliciteren? Dan moet je alles behalve een sterrenchef zijn om hier binnen te rollen. Zorg gewoon dat ge een stevige portie gezond boerenverstand meeneemt (die krijg je uiteraard door wekelijks minimum 1 balleke met stoemp te verorberen), daarnaast zorg je voor klantvriendelijkheid, ben je een plantrekker en hebt ge een werkmentaliteit zoals geen ander. Boven zie je het wel vaker bij B&G, een vreemde eend in de bijt heeft soms meer potentieel dan je zou verwachten, bij B&G wil ik iedereen een kans geven. Niet te vergeten: hospitality op één.

Als we hem vragen wat één van z’n zotste herinneringen zijn bij B&G, dan was het toch wel de trip naar Tomorrowworld, Atlanta. In 2013 zijn ze als Vlaamse foodies zelf ballen gaan draaien in de overbodige hitte. De eerste indruk was wat scheef, maar zodra ze één ball verkochten en de andere de mensen zagen genieten, viel het concept in de smaak. Een andere horeca-ervaring die hij nooit zal vergeten was de volgende: Toen hij vroeger in de Belga Queen in Gent werkte kwam er een jongedame dineren, ze wachtte een tijdje op haar date. De man kwam gelukkig nog naar het restaurant maar véél te laat. Hij wilde z’n verontschuldigingen aanbieden maar wist niet hoe. Ruben heeft ervoor gezorgd dat er een welgemeende sorry op haar dessert kwam te staan. Zoveel jaren (en drie kinderen) later loopt de man B&G Gent binnen:

‘Ken je me nog? Die avond in de Belga Queen. Vandaag nog altijd gelukkig getrouwd. Dankzij u! :)’

Ruben is een enthousiaste levensgenieter. Je kan uren naar z’n verhalen luisteren. Hij is de ideale man in deze vestiging in B&G: Gent leeft, de sfeer in Balls & Glory ook. Wat jullie mogen verwachten van een bezoek bij Ruben? Een Gentsche beleving met goeie Vlaamse kost en een vleugje muziek in een hippe omgeving. Hoe kan het dan ook anders; Ruben zijn muziekstijl is loveable! Je kan Balls & Glory Gent volgen op Spotify. Hier heb je alvast één van de recentste lijsten.

Sit back, relax with balls & feel the glory!

Ciao!

L.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply