B & G: 13 reasons why

#1 why ovenbaked “meat”-balls

05/10/2017

Balls & Glory viert vandaag zijn 5de verjaardag, hoera 🙂

Meteen ook eens “de moment” om stil te staan bij onze beweegredenen, & waarom we het allemaal doen: die ballen draaien !

Onder de categorie “13 reasons why” zetten we ze de komende 13 dagen nog eens op een rij:

de 13 redenen waarom we fier zijn op onze ballen ,

 

#1 why ovenbaked “meat”-balls

 

Ik ben opgegroeid in de slagerij van m’n ouders, waar ik reeds als 5-jarige m’n vader mocht assisteren met zijn(in Gent)  wereldberoemde  gehakt. Het vlees dat m’n vader gebruikte kwam recht van de boerderij van m’n grootouders, zijn kruiding was even simpel als geniaal (per kg: 1 kippenei, 7g keukenzout, 2g peper, 1g nootmuskaat, 0,5g piment & 0,5g cardamom).

In tegenstelling tot vele andere slagers hoefde m’n vader geen additieven toe te voegen, & al helemaal geen water en/of paneermelen.

Waarom? Omdat hij een receptuur of werkwijze  hanteerd  waar hij optimaal gebruik maakt van de koudeketen. Ieder recept wordt met detailistisch oog samengesteld om de juiste vet-vlees verhouding te bekomen, iedere dag opnieuw, & tijdens de weekends zelfs 2 X dag.

 

Als leverancier van vele scholen en zorginstellingen was het geen uitzondering dat er dagen waren met meer dan 1000 vogelnestjes op de orderboek, & al gauw mocht ik als kind een handje toesteken: voor het pellen van de gekookte eieren in een eerste stadium, maar erna, op 6 of 7 jarige leeftijd was ik al een lustige ballen- & vogelnestjesdraaier. Zowel met varkens-vlees, kip, lam, maar ook vegetarisch.

1 ding hadden ze altijd gemeen: ze werden in m’n vader zijn grote gas-oven gebakken, op lage t°: niet gekookt, niet gefrituurd: want dat maakt de textuur kapot.

 

Mijn moeder & tante leerden me dat  een perfecte gehaktbal iets groter mag zijn, & altijd met  de hand gedraaid moet worden. Want gehakt mag je niet té veel manipuleren: op die manier kreeg je een mooie korreligere structuur die –net zoasl bij risotto- met je tong uit elkaar gedrukt kan worden.

 

Gehaktballen, das écht eten, waar handen-arbeid &  vakmanschap lonen. Net zoals bij het maken van kaas, zuurdesembrood  of authentieke brouwerijen. Ze horen dus helemaal niet thuis in het hokje “fast-food” waar ze soms onterecht belanden.

 

Toen ik 18 jaar werd, had ik het wat gehad met de slagerij, ik wou andere -& gastronomsichere- oorden opzoeken: ik starte m’n eigen cateringbedrijf waar we al gauw op top-niveau konden koken (& serveren), maar eerlijk – ik denk dat onze gehakballetjes met ham & dragon even goed gesmaakt werden als onze kreeft met zeegroenten.

 

Dat we als Belg gehaktballen in ons DNA hebben, is dus geen toeval. Elke moeder & grootmoeder maakt de beste ballen van de wereld. Dus het was voor mij heel duidelijk, & vanzelfsprekend om in 2012 de stap naar een echte gehaktballen-shop te zetten.

Om U dus de tweede beste gehaktballen van de wereld te serveren.

 

What we like most about our meatballs is that they are filled with things we love.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply