B & G: 13 reasons why

#2 Why stuffed

05/14/2017

Het feit dat onze ballen steeds een vloeibare vulling hebben, heeft veel te maken met mijn voorliefde voor bakken & patisserie. Al als klein manneke kreeg ik de knepen van het vak mee van m’n metje: geen tierlentijnen & franjes, maar de echte lekkere  basics zoals goed brood, eclairs of “een zwaantje” (slagroomsoesjes met gele pudding & ananas, in de vorm van een …. Yup…. zwaantje) één van haar best bewaarde geheimen was om ijsblokken of een kommetje water in haar warmeluchtoven te plaatsen voor het bakken van de lekkerste broden & taarten.

 

Toen ik op latere leeftijd, in m’n eigen traiteur & cateringbedrijf, achter de potten stond zag ik het als een uitdaging om dé perfecte moelleux au chocolat te serveren voor grotere partijen(+250 pers). Onze toenmalige chef patissier had het trucje om telkens een bevroren capsule ganache in z’n taartjes te proppen waardoor succes (lees: vloeibare vulling) altijd verzekerd was.

 

Het bracht me op een idee:

 

Toen ik m’n vader & moeder mocht assisteren bij het etaleren van hun zelfgemaakte charcuterie, worsten & bereidingen in hun toonbank, voelde ik voor het eerst m’n passie voor een rijkgevulde & kleurrijke foodshop, maar toch was er telkens een gemis:

1 van m’n schoolvrienden was de zoon van onze buurtbakker, & ik was altijd wat jaloers op het feit dat de toonbank van de bakker er altijd nét iets sexier uitzag, waarom? Omdat de taartjes op lange gelijkvormige schotels konden gepresenteerd worden. De droom om ooit een slagerij te hebben, waarbij we lange schotels konden hebben, net zoals een bakker, met allemaal dezelfde vorm van product is altijd gebleven.

 

Dus waarom zouden we de saus van onze gehaktballen niet langs de binnenzijde boetseren?

De ijskoude vulling zorgt er trouwens voor dat we het ultieme bakproces van m’n grootmoeder kunnen evenaren, & de ovengebakken ballen kunnen als echte “taartjes” op langwerpige plateau’s gepresenteerd worden in onze shop: een slagerij die er uitziet als een bakkerij dus.

 

We zijn dusdanig fan van de look & smaak van een vloeibare vulling, dat we ons procédé ook meer & meer toepassen in onze bites & desserten. De eerste testen om zelf mozarella te maken met vloeibare pesto langs de binnenzijde zijn reeds gelukt, of laatst: pastrypikkes die voor ons een tiramisu-ball maakte als zoete afsluiter.

 

Zo is de cirkel rond 😉

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply