B & G: 13 reasons why

#5 why free water

05/25/2017

Ik ben een echte tegenstanders van flessenwater omdat  het transport duur en milieuvervuilend is en dat al die plastic flessen mee verantwoordelijk zijn voor de plasticeilanden in onze oceanen.

 

En dat terwijl het gedroomde alternatief voor rapen ligt: ons kraanwater is goedkoop, lekker en gezond. Ik herrinner met trouwens de tijd –toen we vaste cateraar waren van de Gentse watermaatschappij- dat we toen ook verplicht werden om bij ieder evenement karaffen kraantjeswater op de tafels te plaatsen.

 

Nu steeds meer mensen daarvan overtuigd raken, groeit de vraag om kraanwater ook in horeca-zaken beschikbaar te maken. Ook in Nederland klinkt de roep om een wettelijke verplichting steeds luider.

We voelen je al komen: “daar zijn die gierige Nederlanders weer”. Zeg dat gerust als je ze tegenkomt met een picknick op restaurant, maar in de discussie van vandaag is dit geen valabel argument, want onze noorderburen willen gerust (een redelijke prijs) betalen voor een glas kraanwater. (Of het gratis krijgen bij consumptie van iets anders.) Het gaat onze noorderburen vooral om het ecologische aspect.

 

“Ik zie geen nadelen: wie gastvrij wordt ontvangen, besteedt meestal meer en komt terug naar je zaak,” stelt Tom Niekamp, die met zijn organisatie KRNWTR het drinken van kraanwater in Nederland promoot.

 

Door verschillende campagnes van organisaties als KRNWTR neemt het schenken van kraanwater in de Nederlandse horeca gestaag toe. Overalkraanwatergraag.nl stelt dat maar liefst 98% van de Nederlandse sterrenrestaurants hun tap openzetten voor hun klanten, gratis of tegen betaling.

 

Het moet gezegd: de marketingdiensten van flessenwater hebben hun werk goed gedaan. Die ene ultieme fles uit een uitzonderlijke bron in Fiji staat qua imago mijlenver boven het nederige kraanwater dat bij iedereen aan huis wordt geleverd. Bij een uitzonderlijke gastronomische belevenis moet er ook een uitzonderlijk water gedronken worden.

 

Misschien hebben die exclusieve sterrenrestaurants, waar de beleving alles is, wel een punt. Maar waarom krijg je zelfs in de bescheiden zaak om de hoek – je vaste adresje als je geen zin hebt om te koken – vaak geen karaf kraanwater aangeboden?

 

Horeca Vlaanderen stelt dat de marge die verdiend wordt met het verkopen van water voor de zaken noodzakelijk is om uit de kosten te komen. Kraanwater op zich is wel goedkoop, maar het serveren brengt kosten met zich mee (de bediening, afwas,…). “In Italië wordt dat opgelost door bij elke rekening een percentage ‘pane e coperto’ aan te rekenen. Letterlijk betekent dat ‘brood en bestek’, maar ook de prijs van de karaf water zit daarin berekend.”

Lees ook: Moet een restaurant of café kraanwater geven?

 

“In zuiderse landen is het geven van kraantjeswater cultureel ingebed,” vervolgt Horeca Vlaanderen. “De simpele reden hierachter is dat het er warmer is dan hier en dat het kraanwater daar dus een zuiver dorstlessende functie heeft. Belangrijke nuance is bovendien dat de vaste kosten waarmee ondernemers in België af te rekenen hebben (zoals energie, loon en distributie), hoger liggen dan in de zuiderse landen.”

 

Dat het nochtans wel kan in België, bewijst Balls & Glory. Elke tafel in de restaurants is voorzien van een karaf gefilterd kraanwater. Een bewuste keuze: “Water is een basisbehoefte waaraan wij willen tegemoet komen. Bovendien willen we ons concentreren op waar we goed in zijn, en dat is lekkere ballen maken in plaats van zeulen met bakken water.”

 

Heel wat horecazaken vrezen dat het (al dan niet gratis) aanbieden van kraanwater ervoor zal zorgen dat klanten minder andere drank zullen bestellen. Volgens die logica verliezen de zaken twee keer: mensen kopen geen ander drinken én betalen minder of niets voor kraanwater. Op sociale media wordt de vrees echter gauw weerlegd door de voorstanders: “Fransmannen of Italianen bestellen ook echt niet minder wijn op restaurant omdat er een karaf water op tafel staat.”

Ik  begrijp  die vrees: “In een conceptzaak als Balls & Glory is de drank niet het belangrijkste, dus wij kunnen water weggeven. Nu ja: de kost die eraan verbonden is, wordt op een andere manier wel verrekend, hoor, maar de prijs van de lunch is een all-in prijs, & ik focus me liever op zaken die er echt toe doen, & waar we een echte meerwaarde kunnen realiseren.

 

Horeca Vlaanderen besluit: “Je mag niet veralgemenen dat de horeca gratis water moet schenken. De core business van een horecazaak is het verkopen van eten en drinken. Of ondernemers kraantjeswater aanbieden, al dan niet betalend, is hun eigen keuze en financiële afweging.”

 

 

 

https://youtu.be/1GAKneZExco

http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/gratis-kraanwater-op-restaurant-gebruikelijk-in-half-europa-maar-niet-in-belgie/article-longread-670459.html

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply