Voor de balletje:s
olijfolie
250 g champignons, heel fijn gesneden
1 ui, gesnipperd
2 teentjes look, geperst of geraspt
45 g havervlokken
30 g parmezaan, geraspt
75 g paneermeel + extra om de balletjes door te rollen
een handvol peterselie, fijngehakt
2 eieren + 1 eiwit om de balletjes door te rollen
een snuf cayennepeper
peper en zout
bloem
Voor de saus
12 trostomaten, ontveld en ontpit
2 sjalotten, fijngesnipperd
1 teentje look, geraspt
olijfolie
1 el rode wijnazijn
peper en zout
1/2 bosje verse oregano
> Zet een pan op het vuur met wat olijfolie en bak hierin de champignons goudbruin. Voeg de ui en de look toe en laat
meebakken tot ze glazig zijn.
>> Doe de champignons met de ui en de look in een kom
zonder het bakvocht en meng de havervlokken erdoor.
Voeg ook de kaas, het paneermeel, de peterselie, 1 ei en de
cayennepeper toe. Meng alles goed en voeg als laatste het
tweede ei toe. Kruid bij met peper en zout. Meng nog eens
goed en sluit de kom af met huishoudfolie. Laat minstens
4 uur rusten in de koelkast, indien mogelijk een hele nacht.
>> Verwarm de oven voor tot 220 °C.
>> Vorm balletjes van het champignonmengsel, haal ze door
de bloem, het eiwit en dan het paneermeel en leg ze op een
met bakpapier beklede bakplaat.
>> Snij de tomaten voor de saus in kleine blokjes. Bak
de sjalotten en de look in de olijfolie en voeg de
tomatenblokjes toe. Laat verder sudderen tot een mooie
saus.
>> Bak intussen de balletjes in de oven gedurende zo’n
15 minuten.
>> Werk de saus af: doe de azijn erbij en kruid met peper en
zout. Hak de oregano fijn en voeg toe aan de saus.
>> Serveer de champignon-haverballetjes met de
tomatensaus.
No Comments