Recepten

hoofdgerecht: gevulde kerstballen

12/18/2017

VOOR DE BALLEN (of je kan natuurlijk ook onze kerstbal bestellen 😉

40 g pistachenoten, grofgehakt

1 mandarijn in partjes

650 g gekruid kalfsgehakt

100g kalkoenfilet in dobbelsteentjes van 1 x 1 cm

scheutje cognac

paneermeel

 

VOOR DE VEENBESSENSAUS

250 g veenbessen (vers of diepgevroren)

100 ml witte wijn

100 g suiker

1 sinaasappel

 

VOOR DE AMANDELKROKETTEN

1 kg aardappelen

50 g hoeveboter

2 eidooiers

een snuf zout

nootmuskaat (optioneel)

bloem

paneermeel

geschaafde amandelen

eiwit

 

EXTRA BENODIGDHEDEN

een pureestamper of een roerzeef

een spuitzak met spuitmond van

minimum 2 cm of een krokettenmachine

een friteuse

 

 

>> Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

Giet ze af en laat ze nog even drogen op het vuur. Het is

belangrijk dat al het vocht verdwenen is voor je verder gaat.

Pureer de aardappelen met een pureestamper of haal ze

door de roerzeef. Meng er de boter en eidooiers door. Breng

de puree op smaak met een snuf zout en eventueel wat

nootmuskaat en laat volledig afkoelen.

>> Meng de gehakte pistachenoten, mandarijn, kalkoen & cognac  door het gehakt. Verdeel

het gehakt in vieren en draai van elk deel een bal. Rol de

ballen door het paneermeel en leg ze op een vel bakpapier

op een bakplaat.

>> Verwarm de oven voor tot 170 °C.

>> Neem een spuitzak met een grote spuitmond of gebruik

hem zonder spuitmond. Vul hem op met de puree en spuit

lange worsten puree op een bebloemd werkblad. Snij

ze op in stukken van 5 à 6 cm en leg de kroketten in een

schaal met bloem. Maak in een aparte schaal een mengsel

van het paneermeel en de amandelschilfers. Haal de

kroketten eerst door het losgeklopte eiwit en dan door het

paneermeel-amandelmengsel. Zorg ervoor dat ze overal

een laagje paneermeel hebben, want anders springen ze

open in de friteuse.

>> Bak de ballen ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde

oven en verwarm de friteuse voor op 180 °C.

>> Doe intussen de veenbessen in een pot, samen met de witte

wijn en de suiker. Gebruik een dunschiller om lange repen

van de schil van de sinaasappel te schillen. Voeg de schillen

toe aan het veenbessenmengsel en breng aan de kook. Als

de veenbessen beginnen open te barsten roer je de saus.

>> Haal de sinaasappelschillen eruit en serveer de saus warm.

De saus zal minder zoet en minder confituurachtig zijn door

de witte wijn die eraan is toegevoegd.

>> Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn en serveer bij de

gehaktballen met veenbessensaus.

opmaak_

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply