Recepten

voorgerecht: gravad lachs

12/18/2017

gravad lachs:

INGREDIENTEN
  • 1 verse zalm zijde (halve zalm van 1 kilo, met de huid er nog aan)
  • 5 eetlepels grof zeezout
  • 5  eetlepels grove versgemalen zwarte peper
  • 5 eetlepels bruine suiker
  • 1 grote bos dille, steeltjes eraf
  • Heel klein beetje citroensap
  • Geroosterd briochebrood, gehalveerd
  • zure room (of mayonaise)
  • 1 kl lavendelbloempjes
  1. Spoel de zalm onder de koude kraan schoon, controleer op eventuele graatjes en dep de zalm droog.
  2. duw met de palm van je hand vanaf de staartzijde via de centrale ader: zo verdwijnen evt bloedrestjes
  3. Pak een stuk huishoudfolie dat de dubbele lengte van de zalm heeft en leg de zalm op de huid aan een kant neer.
  4. Strooi het zeezout, suiker en de zwarte peper over de zalm en bedek met de dille. Sla nu het huishoudfolie dubbel en rol de zijkanten op naar boven zodat alle sappen bewaard blijven.
  5. Leg de zalm met de kruidenkant naar boven in een braadslee of grote schaal en zet daar een kleinere pan of patevorm bovenop. Leg hier echt iets zwaars in zoals een baksteen of blikjes zodat alles goed aangedrukt wordt.
  6. Plaats de zalm voor minimaal 3 dagen in de koelkast. Zelf vind ik de zalm na 4 dagen nog net iets lekkerder.
  7. Haal na 3 á 4 dagen de zalm uit de koelkast en verwijder de folie. Haal de dille ervan af en eventueel het teveel aan peper.
  8. Snijd de zalm in dunne plakjes.
  9. Serveer met toast en de lavendelroom. Een beetje citroensap smaakt er ook heel erg goed bij.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply