Recepten

Stoemp is een echt Belgisch volksgerecht.

03/20/2018

#originalstoemp

 

Stoemp is een echt Belgisch volksgerecht. Stap een willekeurig eetcafé binnen en de kans is groot dat je het aantreft op de kaart. Stoemp met prei en gegrilde saucissen bijvoorbeeld. Of een variant met witlof, ham en kaas – favoriet onder veel Brusselaars. Een andere, echte klassieker is de zachte bloemkoolstoemp. Heerlijk met stoofvlees en een donker biertje.

Maar wat is er lekkerder dan een goeie andijviestoemp met een gehaktbal?

#onlyatballsnglory

Stoemp is grover van structuur dan de stamppot of een klassieke puree die we kennen. De aardappelen en groente worden na het koken niet fijn, maar in grove stukken geprakt. Met een royale klont boter en een scheut groentenbouillon komt de gewenste smeuïgheid tot stand. Daarna wordt het geheel op smaak gebracht met wat witte peper, een snuf zout en wat nootmuskaat.

 

Om de juiste smeuïgheid te garanderen maken we bij Balls & Glory ieder uur opnieuw verse dampende stoemp. Géén microwaves of stoomovens nodig dus en dat maakt ons uniek. Dààr zijn we fier op.

 

#fullofvegetables

De juiste verhoudingen in stoemp zijn cruciaal, met een hoofdrol die weggelegd is voor de aardappel. Als “echte Belgen” gaan we echter voor een evenwichtige balans tussen minimum 40% groenten en oerdegelijke bintjes. Deze bloemige, vastkokende aardappel werd begin 1900 gekweekt door Kornelis Lieuwes de Vries, een Friese pieperkweker en onderwijzer. Hij vernoemde zijn nieuwste ras naar Bintje Jansma, het slimste meisje van de klas. We delen nu eenmaal een rijke hutsepotgeschiedenis met onze Noorderburen. Maar het bintje raakte in Nederland uit de gratie, terwijl wij Belgen ons bintje in ere hielden: het ras groeit als kool, waardoor er minder moet bespoten worden dan bij andere rassen. Het bloemige bintje is dé frietaardappel bij uitstek. En perfect voor grove stoemp, dus.

 

De lekkerste stoemp in Brussel?

Bij Balls & Glory natuurlijk ;), maar….

Wij zijn grote fan van de “stoemp saucisse” bij Viva Bomma:

Rue de Flandre 17, 1000 Bruxelles

Téléphone : 02 512 15 93

 

Raadpleeg voor meer topadressen het boekje ‘De vijf beste plekken om stoemp te eten en 51 andere lijstjes over Brussel’ van Jan Sulmont.

 

Wij willen stoemp!

laat je inspireren door onze recepten op de blog !

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply