Recepten

Bruegel-ballen…

03/25/2019

Bruegel,… ik moet bekennen: ik leerde Bruegel als kind kennen in de slagerij van mijn ouders ;).

Niet wegens een grondige culturele opvoeding met oog voor de oude meesters, maar…

Er werd letterlijk lustig met de naam gegooid, om de oude ambacht in de kijker te zetten: Breugel-spek, Breughel-ham, Breughel-rijstpap (ah ja) Een recept van mijn moeder, met de obligate bruine suiker. Al zal die er mss in de tijd van Breugel nog niet geweest zijn. YUP: dat de naam verre van altijd juist gespeld werd, is een feit.

Toen ik later  als 18-jarige mijn eerste stappen in de catering zette, leerde ik de stiel van mijn tante Anny, trendsettend als ze was maakte ze tot de verbeelding sprekende Breugelbuffeten: mijn vader leverde vanuit de slagerij ovengebakken paté, lange slierten pensen, en gebakken ham in een korstje van bruine suiker & mosterd die er op het gemakske ingebakken werd. De begeleidende saus op basis van peer & veenbessen die toen geserveerd werd is me altijd bijgebleven. Ik heb ze later  een beetje naar mijn hand gezet: ondertussen “wereldberoemd” als de bruine saus van Balls & Glory.

Dat vertier werd dan nog s afgesloten met een serieus dessertenbuffet: of ze altijd historisch onderbouwd was, mijn tante, dat kan ik niet garanderen. Maar er kwamen grote kruiken met kersen, fruitsalades, rijstpap & appeltaarten ten tonele. Ik weet dat Sint-Amandsberg in de ban was van haar beroemde km-taart. Wich means: allemaal stukken bladerdeeg achter elkaar geplakt met gele pudding, fruit & abrikozengelei,… km’s & km’s na elkaar dus.

Om maar te zeggen dat ik een emotionele band heb, met gans dat Bruegel-ding.

Voor libelle-lekker hebben we jaren na datum ook s een “how-to-bruegelbuffet in elkaar gebokst” https://www.libelle-lekker.be/artikelen/144556/zo-organiseer-je-een-breugeltafel

Soit, je weet het, of je weet het niet: dit jaar staat Breugel in de kijker: omdat de meester -ocharme- reeds 450 jaar overleden is.

Pieter Bruegel de Oude mag ongetwijfeld als één van de meest getalenteerde kunstenaars van de zestiende eeuw worden beschouwd. Bij ons was hij vooral bekend om zijn observaties van volkse taferelen en scènes
uit het plattelandsleven.

Bruegel was echter veel meer dan dat: hij was in de eerste plaats een briljant landschapsschilder die zijn inspiratie haalde uit het Vlaamse landschap én uit zijn reis naar Italië, Een derde van zijn werken heeft ook een bijbels thema, denken we maar aan de twee wereldberoemde versies van de ‘Toren van Babel’ en ‘De Volkstelling te Bethlehem’. Andere bekende kunstwerken van Bruegel zijn onder meer ‘Dulle Griet’ en ‘De Boerenbruiloft’

Een twintigtal chefs en culinaire vakmensen werd gevraagd om een ‘Vlaamse Meesters’- gerecht te maken. Op basis van inspiratiefiches met ingrediënten, recepten, eetgewoonten en schilderijen of prenten uit de periode van 15de, 16de en 17de eeuw, hebben zij het gerecht gecreëerd. Trouw  aan de receptuur van toen, of in een nieuw eigentijds kleedje gestopt en met een persoonlijke toets. (mocht je mij bewonderen ivm. mijn natuurlijke schrijfstijl & historische kennis: deze weetjes komen van de flandersfoodfaculty-website.)

Guess what I made: BREUGELBALLEN natuurlijk. Maar dan wel historisch correct, Eat this tante Anny, letterlijk dan.

ballekes van gekookt kippenvlees, (want rauw was uit den boze, ten tijde van onze vriend Breugel) in een versus & zalig lekkere aardpeer.

meer info & recept natuurlijk op: https://flandersfoodfaculty.login.kanooh.be/sites/default/files/atoms/files/03-Bruegel-Vleesbordje-WimBallieu-KlootjesVanVlees.pdf

met dank aan VISIT-flanders voor de (alweer) leuke samenwerking.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply