Recepten

Recept Kombucha

02/04/2020

eenvoudig recept zonder extra kruiden:

Ingrediënten

1 liter water

2 zakjes groene thee naar keuze

70 g suiker

1 kombuchazwam

(je kan hier ook extra kruiden toevoegen, zoals de jongens van Yugen.)

 

Extra materiaal:

Bokaal

zeef (géén metalen, liever kunststof)

 

Bereiding:

 

Zet het water in een kookpot op het vuur en breng aan de kook. Giet over in een grote bokaal  en laat de thee er 5 à 10 minuutjes in trekken. Verwijder de thee en roer de suiker erdoor.

Leg de kombuchazwam er in en dek de pot af met een handdoek of wat keukenrol + een elastiekje. Het beste is om hier ook een paar lepels kombuchadrank van een vorige bereiding aan toe te voegen. Misschien kreeg je een kombuchazwam van een vriend, die kan je dan ook helpen aan wat kombuchadrank om je eigen nieuwe bereiding op weg te helpen.

(bij de vele experimenten die ik zelf deed, had ik positief resultaat, door te gaan fermenteren zonder de zwam, wwz. enkel een vorige batch kombucha-drank toevoegen, zeker voor de minder geoefende drinker krijg je dan een toegankelijker resultaat.)

 

Zo laat je de bokaal op het aanrecht staan. Na een week kan je al eens proeven: het moet zuur proeven. Als het nog te zoet is, laat je de kombucha nog een paar dagen staan.

 

Was je handen en haal de kombuchazwam voorzichtig uit de pot. Gebruik deze om een nieuwe lading kombuchadrank te starten.

 

Zeef het drankje over een maatbeker. Nu kan je kiezen: ofwel laat je het ‘natuur’ ofwel voeg je er vers geperst vruchtensap  naar keuze aan toe.

 

Giet de drank in een plastieken fles en sluit goed af. Laat nog een dag of 2 op het aanrecht verder fermenteren. Bewaar daarna in de koelkast.

 

Belangrijk om te weten:

Je kombuchazwam wordt gevoed door de thee en de suiker. Die zal dus groeien en dat betekent dat je na een tijdje een nieuwe zwam zal zien verschijnen aan de ‘moederzwam’. Je kan die er afhalen en gebruiken om nog een andere kombucha te starten. Of iemand plezier mee doen!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply