Terug naar overzicht
Duurzaam ondernemen

Ball...LOKKAL

27/04/2021
Schermafbeelding 2021 04 27 Om 20.25.15

Lokkal, de versmarkt app voor lokale, ambachtelijke en kraakverse producten

Door de brug te maken tussen verse lokale voeding, logistiek en digitale technologie is de Mechelse start-up Lokkal erin geslaagd om een succesvolle versmarkt-app te lanceren die in minder dan vier maanden al 13.500 keer werd gedownload.

Heel blij dat we als smaakmaker kunnen meebouwen aan dit verhaal: deze week kan je onze lamsbal gevuld met asperges terug vinden in deze online-supermarkt.
Wim Ballieu
Waar levert LOKKAL ?

Deze  bezorgdienst is momenteel beschikbaar in het grootste deel van de provincie Antwerpen en enkele gemeenten in Vlaams-Brabant. Ontdek via onderstaande kaart of in deze lijst van postcodes of ze al actief zijn in jouw gemeente.

Als rasechte bourgondiërs vonden co-founder Bernd Van Roosendael en Gert Aerts het spijtig dat ze steeds het hele land moesten doorkruisen om lekkere verse voedingswaren te vinden. Terwijl non-food e-commerce toch al goed ingeburgerd zijn, blijft de online verkoop van verse voeding immers ver achterop hinken. Er bestaan wel al wat kleinschalige webshops, maar die kunnen niet het hele land bedienen. Daarom onderzochten ze hoe ze de vele kwalitatieve en lekkere producten die ons land rijk is toegankelijker kunnen maken voor iedereen. De huidige supply chain van de voedingsmarkt werkt immers via centrale opslagplaatsen, provincie-hubs en winkels, waardoor de voeding doorgaans lang onderweg is voor ze op je bord komt én het kwaliteitsniveau lager is dan wanneer je ze vers op de markt brengt. Met dit in het achterhoofd lanceerden Bernd en Gert op 8 januari 2021 een technologisch, sexy en modern antwoord op de korte keten.

Voor consumenten is het immers enorm handig om via de mobiele app van Lokkal steeds een kwalitatieve supermarkt in hun handpalm te hebben en verse producten geleverd te krijgen. Voor producenten is Lokkal dan weer een extra verkoopplatform en een partner die hen daarbij faciliteert. Bovendien biedt Lokkal hen de kans om de bekendheid van hun eigen merk en producten te laten groeien.

Om een optimale kwaliteit en een zo kort mogelijke keten te garanderen, voert Lokkal alles uit in eigen beheer, van de ophaling bij de producent tot de levering bij de consument. Ze beschikken hiervoor over een eigen vloot en opslagruimtes die volledig gekoeld zijn. De huidige leverzone strekt zich uit over de as Antwerpen - Mechelen - Leuven en ongeveer een straal van 20km errond. De regio wordt pas uitgebreid wanneer de kwaliteit voor de uitlevering van de producten in de nieuwe zones gegarandeerd kan worden. Bovendien wordt er met zo weinig mogelijk voorraden gewerkt. Een bijkomend voordeel is de hoge kwaliteitscontrole van de producten en hierdoor kort op de bal kunnen spelen richting de consumenten en leverancier.

In het assortiment wordt de focus gelegd op Belgische producten uit alle windstreken in ons land. Lokkal waakt steeds over het assortiment zodat er steeds zo’n 75% van de producten een Belgische oorsprong hebben. Naar het buitenland wordt er enkel gekeken als er in bepaalde voedings categorieën geen kwalitatieve producten beschikbaar zijn die in België worden geteeld of afgewerkt, zoals bijvoorbeeld bananen. In de app wordt altijd duidelijk aangegeven wanneer producten uit het buitenland afkomstig zijn. Zo is dus het grootste deel van de producten steeds in het seizoen en Belgisch van oorsprong. Als consument heb je zo steeds de mogelijkheid om bewust te kiezen voor Belgische producten. Het is bovendien het Lokkal-smaakpanel (consumenten, chefs, medewerkers) dat bij zowel de Belgische als de ingevoerde producten beslist of ze worden aangeboden in de app.

Er worden overwegend verse producten aangeboden met zo weinig mogelijk toevoegingen en behandelingen: een tomaat die gisteren of eergisteren geplukt werd, zal morgen al op je bord liggen. Groenten en fruit komen haast rechtstreeks van het veld. Dankzij die uitzonderlijk korte keten vermindert de voedselverspilling. Lokkal levert drie keer per week bij de consument en sluit 48u voor de levering de bestellingen af. Zo hebben de leveranciers de tijd om de verse waren klaar te maken en kunnen ze binnen de 48 uur aan huis geleverd worden. Tegelijk is er steeds een volle winkel aan de voorkant, maar geen onnodige voorraad aan de achterkant.

Lokkal’s ambitie is om binnen een jaar actief te zijn in heel Vlaanderen.

Heb je de app al?
De versmarkt-app voor lokale, ambachtelijke en kraakverse producten.

 

Woon je in de buurt van onze restaurants ?

Je kan pre-orderen om zeker te zijn van je bestelling:

 

GENT    SINT-NIKLAAS    ANTWERPEN    MECHELEN    LEUVEN    BRUSSEL    BRUGGE