Terug naar overzicht
Duurzaam ondernemen

To soja or not to soja

06/03/2021
Campagnebeeld Gehakt

Soja is een hot topic:

We hebben de afgelopen jaren een strijd gevoerd om alle soja uit onze dierenvoeding te weren, en dat is goed gelukt.

en nu....

Met de Garden Gourmet collab hebben we resoluut de kaart getrokken van een vleesvervanger op basis van soja die de smaak & de textuur van vlees benadert.... daar kan je misschien wat vragen over hebben, gezien de filosofie & de waarden van Balls & Glory, daarom enkele fact & figures vanuit Garden Gourmet op een rijtje:

 • Soja is het product met grootste & meest kwalitatieve proteïne gehalte
 • 80% vd soja wordt gebruikt voor voeding (dier & mens), 20% voor andere zaken (bio ethanol etc)
  van die 80% wordt er meer dan 90% voor gebruikt voor dieren te voederen à er wordt dus slechts 6% van de gehele productie gebruikt voor mensenvoeding.
 • Zitten er oestrogenen in soja? – met een hormonale impact? Nee, er zitten phyto-oestrogenen (een plantenhormoon), geen echte oestrogenen
 • Sojabonen bevatten namelijk een bepaald soort eiwit, isoflavones, die de merkwaardige eigenschap hebben dat ze werken als een soort oestrogeen, het vrouwelijk hormoon. Men noemt ze dan ook phyto-oestrogenen, plantaardige oestrogenen. Van die phyto-oestrogenen is bekend dat ze, enerzijds, de natuurlijke oestrogenen nabootsen waardoor ze de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking kunnen afremmen. Anderzijds blokkeren die phyto-oestrogenen dan weer de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker) en tegen hart- en vaatziekten.
  De laatste tijd zijn er in de wetenschappelijke pers een aantal grote studies verschenen uit ondermeer de Verenigde Staten en Australië, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat borst- en baarmoederhalskanker veel minder voorkomt bij vrouwen die geregeld sojaproducten eten. Een andere studie wees uit dat vrouwen én mannen die dagelijks 30 g soja-eiwitten verbruiken, het risico op hart- en vaatziekten met 15 tot 25% zien afnemen.
  Ook als men met dit soort studies voorzichtig moet omspringen en van soja niet direct het mirakelproduct moet maken zoals in sommige reclames wordt beweerd, dan staat het toch wel stilaan vast dat het een zeer waardevol voedingsmiddel is dat zeker een plaats verdient in ons dagelijks menu. Soja is zeer rijk aan eiwitten (40%) en bevat bovendien ong. 20% koolhydraten en 20% vet (vooral de vanuit gezondheidsoverwegingen meest aanbevolen poly-onverzadigde vetten). Het bevat geen cholesterol, maar wel veel ijzer, magnesium, B-vitamines en vezels. (source: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=121)

 

Is de soja die jullie in jullie producten verwerken genetisch gemanipuleerd (GM)?

 • Nee, we gebruiken Identity Preserved sojabonen die niet genetisch gemanipuleerd zijn. Het label “Identity Preserved” garandeert dat het “non-GM”-label van de sojabonen behouden blijft doorheen de volledige productieketen.

Is de soja die jullie in jullie producten verwerken duurzaam geproduceerd?

Alle leveranciers van Garden Gourmet worden gecontroleerd volgens de Responsible Sourcing Standard (Normen rond Verantwoorde Productie) van ons moederbedrijf Nestlé. Al onze leveranciers – ook sojaboontelers en -handelaars – moeten voldoen aan deze vereisten, met inbegrip van het respecteren van mensenrechten en het garanderen dat alle grondstoffen afkomstig uit beboste gebieden niet tot ontbossing geleid hebben.

Bovendien is Nestlé lid van de ‘Round Table on Responsible Soy’ (Ronde Tafel van Verantwoorde Soja)  (RTRS) - een initiatief van meerdere stakeholders met als doel het vereenvoudigen van een wereldwijd dialoog over economisch uitvoerbare, sociaal rechtvaardige en ecologisch gezonde sojaproducten.

Waar komt de soja in producten van Garden Gourmet vandaan?

 • Voor onze sojabonen streven we naar een herkomst van 50% uit Europa. Ons doel is om in de toekomst uitsluitend Europese soja te gebruiken. à Heel binnenkort 100% Europese soja

Waarvan worden de producten van Garden Gourmet gemaakt?

 • De meeste van onze producten bevatten soja- en tarwe-eiwitten. We gebruiken ook veel verschillende groenten, peulvruchten en granen. Om op smaak te brengen voegen we wat kruiden en specerijen toe om onze recepten af te werken. Alle ingrediënten staan vermeld op de verpakking van het product.

Hoe verwerken jullie de sojabonen in jullie producten?

 • We maken gebruik van niet-genetisch gemanipuleerd (non-GM) gestructureerd soja-eiwit (Textured Soy Protein - TSP). TSP is afkomstig van sojabonen die werden ontvet, gekookt in een snelkookpan en gedroogd. Dankzij dit proces krijgt soja een vezelachtige structuur die er bijna net zo uitziet als vlees. Op zich heeft TSP niet veel smaak. Hierdoor is het een zeer interessant eiwitingrediënt, want we kunnen kruiden en specerijen toevoegen om een smaakvol en voedzaam product te creëren.