Terug naar overzicht
Maandmenu's
Kerstbal
03/12/2020
Hij is terug: onze "wereld-beroemde" x-mas ball....
af te halen in onze restaurants of te bestellen via de webshop.
Maar ontdek hier hoe je hem best klaarmaakt...
Kerstkalkoen-vulling op zijn best, in bal-vorm
Ingrediënten:
- 4 kerstballen
- 500g bio aardappelen
- 1 koolraap
- 1 sjalot
- boerenkoolbladeren
- zoete stoverijkruiden
the basics
- boter
- melk
- zout & zwarte peper
Werkwijze:
- verwarm de oven voor op 175°C
- schik de gehaktballen in een ovenschotel en bak ze in de oven tot ze goudbruin kleuren
- spoel de aardappelen en boen ze goed schoon,
- Snijd de aardappelen in stukken van zo’n 3cm, en zet ze net onder water met een snuif zout. Doe hetzelfde met de koolraap en schik ze op de aardappelen, kook de aardappelen en de koolraap zo’n 10 minuten tot ze mooi gaar zijn.
- Pel ondertussen de sjalot & snipper fijn. Verwijder de dikke nerven uit de boerenkool en hak de boerenkool fijn.
- Giet de aardappelen en de koolraap af & stamp ze samen met een klontje boter en een flinke scheut melk tot een smeuïge puree. Proef en breng op smaak met peper, zout & een klein beetje van de stoofvleeskruiden. Zet een deksel op de puree en houdt warm.
- Smelt een klontje boter in een pan en fruit de sjalot in, zo’n 2 min. Glazig. Kruid met een snuifje van de stoverijkruiden. Voeg de boerenkool toe aan de sjalot en roerbak de boerenkool op een hog vuur zo’n 4min. Of tot de randjes van de boerenkoool knapperig zijn en bruin kleuren.
- Proef en breng de boerenkool oo smaak met een extra snuifje stoverijkruiden.
- Controleer of de gehaktballen gaar zijn.
- Serveer ze met een flinke lepel van de puree & gebakken boerenkool.
Smakelijk!