Terug naar overzicht
Ondernemen (opinie)

Waarom we voor Rpet schaaltjes kiezen bij foodbag:

08/12/2021
Schermafbeelding 2021 12 08 Om 17.09.55

We hebben bewust gekozen voor deze R-pet schaaltjes, ze zijn nèt iets minder mooi dan de kartonnen doosjes die we gebruiken in het restaurant. Maar ze zijn een stuk duurzamer & zorgen bovendien voor het uitsluiten van foodwaste. Maar van wat zijn deze schaaltjes nu gemaakt?

RPET - GERECYCLEEERDE POLYETHYLEENTEREFTALAAT

rPet of gerecycleerd polyethyleentereftalaat zijn allemaal kunststoffen die bestaan uit gerecycleerd of oud plastic. Je weet waarschijnlijk al dat gerecycleerde producten de duurzamere keuze zijn. 

 

Hoe wordt rPET geproduceerd?

Het recyclageproces van elke gebruikte PET-verpakking begint bij het sorteerpunt. Hier komen alle onderdelen uit verschillende inzamelingssystemen samen in bundels. Maar voordat ze gaan recycleren, worden ze ontbundeld en gesorteerd op materiaalsamenstelling. Afhankelijk van het recyclagebedrijf zijn er heel verschillende mechanische en chemische processen om PET te recycleren en daaruit hoogwaardige rPET te produceren.

Na het bundelen wordt het PET-materiaal ontdaan van vuil van buitenaf en tot vlokken verkleind. Deze vlokken worden vervolgens grondig en in het beste geval waterbesparend gereinigd. Ze worden vervolgens verwerkt tot granulaat. Uit dit granulaat kan vervolgens afhankelijk van de zuiverheidsgraad een grote verscheidenheid aan producten ontstaan.

Post-consumer en postindustriële PET

In principe wordt er bij rPET-productie onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten basisproducten: Het postindustriële PET en het post-consumer-PET. Post-industrieel PET is PET dat overblijft bij de productie van PET-producten en vervolgens via een recyclingproces wordt verwerkt tot rPET. Post-Consumer PET is oud plastic, dat door ons als eindgebruiker ontstaat. Hieronder vallen bijvoorbeeld drankflessen en verpakkingen.

Het gebruik van post-consumer PET voor de productie van rPET met voedselcontact is momenteel nog problematisch. Door de verschillende soorten vervuiling, zoals bijv. drukinkt, banderollen en andere overblijfselen, kan rPET meestal alleen gebruikt worden voor de laag van een verpakking of fles die niet in direct contact staat met het voedsel. Dit is ook de reden waarom voedselverpakkingen meestal maar gedeeltelijk gemaakt zijn van post-consumer PET. Postindustriële PET-gebaseerde rPET daarentegen kan conventionele PET volledig vervangen.

 

 

Speciale eigenschappen van rPET

  • 100% herbruikbaar
  • Hoge weerstand
  • Bestand tegen oliën, vetten en alcoholen
  • Waterbestendig
  • Lagere uitstoot

Waarom is rPET duurzaam?

Vergeleken met conventioneel PET is rPET bij de productie veel duurzamer en grondstofbesparender. Dit komt vooral doordat er veel minder olie tot polymeren verwerkt moet worden. Bovendien kan rPET worden gerecycleerd zonder verlies van grondstoffen en veroorzaakt het ook minder uitstoot in het recyclageproces.