Balletjes in tomatensaus & puree

07/10/2020
4.2 Tomaat Italiaans 5DS 7952 1500Px

Kook mee met Wim vanuit uw keuken! Deze week op het menu onze ballekes gevuld met kaas, overgoten met tomatensaus en een lekker stoempke! 

voor de balletjes
  • 750 g varkens-kalfsgehakt
  • boter
voor de saus
  • 12 trostomaten, ontveld en ontpit
  • olijfolie
  • 2 sjalotten, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, geraspt
  • 1 el rode-wijnazijn
  • peper en zout
  • een 1/2 bosje verse basilicum
Voor de puree
  • 1 kg aardappelen
  • 2 eidooiers
  • 2 dl warme melk
  • boter
  • zout
Extra materiaal:

Roerzeef of pureestamper

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 170°C.
  2. Verdeel het gehakt in porties van 50 g, en rol van elk deel een gehaktbal. Bak de balletjes even aan in een pan met boter en leg ze daarna op een vel bakpapier op een bakplaat. Zet de ballen in de oven gedurende ongeveer 15 min.
  3. Snij de tomaten in kleine blokjes. Bak de sjalotten en look in de olijfolie en voeg de tomatenblokjes toe. Laat dit verder sudderen tot de blokjes helemaal gesmolten zijn tot een mooie saus.
  4. Voor de puree kook je de aardappelen gaar in gezouten water. Giet af en roer ze fijn door een roerzeef. Meng de melk, eidooiers en een grote klont boter door de aardappelen. Roer goed en kruid naar smaak met zout.
  5. Werk de saus af: doe de azijn erbij en kruid met peper en zout. Snij de basilicumblaadjes in fijne reepjes en voeg ze samen met de gehaktballetjes toe aan de saus.
  6. Serveer de balletjes met de puree.