Een foodbag met ballen

24/03/2020
Foodbag Met Ballen

Heerlijk: klassieke gevulde gehaktbal
Liégeoise met winterse stoemp

Je proefde ze sowieso al in één van de vier Balls & Glory restaurants in België óf vanuit de foodtruck op een zomers festival: Balls & Glory, ’s werelds allerlekkerste gehaktballen. Eerlijke origine, ovengebakken, met de hand gedraaid en beroemd om hun heerlijke, vloeibare vulling. En goed (en vooral lekker) nieuws: op 1 en 8 oktober zit er een heerlijke, handgerolde Balls & Glory gehaktbal in je Foodbag. Samen met alle ingrediënten die je nodig hebt voor een fantastisch diner, voor je deur geleverd én klaar in amper een halfuurtje. Je kan kiezen voor de ‘Easy Dinner Foodbag’, met daarin de klassieke gevulde gehaktbal Liégeoise met winterse stoemp óf de meer exotische Tikka masala gehaktbal met wortel-gembercrème en komkommersalade. Hieronder de recepten! Alle info en de Foodbag bestellen doe je op www.foodbag.be

Wim Ballieu, Balls & glory

“Ik vind dat mensen te weinig tijd maken om te eten én te genieten van dat eten, al moet ik daar heel eerlijk aan toevoegen dat ik zelf ook vaak snel-snel in één van mijn restaurants iets eet. Met Balls & Glory geloven we in healthy slow food – al is die onze 4 stores fast served – en ik kan alleen maar toejuichen dat er alternatieven zijn om toch zelf creatief te koken met de hulp van een box in de drukke levens, en er niet teruggegrepen wordt naar fastfood. Slow food for the win! Lekker, duurzaam, puur en eerlijk. En bovendien staan de gerechten die ik samen met Foodbag lanceerde in amper een halfuurtje op tafel. Zalig!”

Stéphane Ronse, foodbag

“Opvallend is dat de Vlaming zich weinig bewust is van de herkomst van de producten die hij eet en drinkt, al ligt de Belgische keuken de Belg wel nauw aan het hart. Bij Foodbag vinden we het ontzettend belangrijk om niet enkel met Belgische producenten en ingrediënten te werken, maar óók met Belgische talenten. Binnenkort vind je dus de traditionele Luikse bal in onze kookbox, maar dan op een andere manier gemaakt.”

Wie is Wim Ballieu?

De eerste Balls & Glory Ball werd bedacht en gerold door Wim Ballieu. Hij zocht en vond een eenvoudig, origineel en lekker recept om hongerige magen een plezier mee te doen. In 2012 startte B&G als pop-uplunchrestaurant in Gent, ondertussen is er een vestiging in Antwerpen, Brussel, Leuven, een foodtruck & kan je de ballen terugvinden op de grote festivals in binnen- & buitenland. De Ball rolt steeds verder, maar blijft steeds handgerold met de beste seizoensgebonden ingrediënten en in alle eenvoud geserveerd. In 2013 werd Balls & Glory trouwens uitgeroepen tot Beste Foodconcept van Europa.

Over foodbag

Foodbag is een op-en-top Belgische kookbox vol seizoensgebonden producten van eigen bodem. De Foodbag-chefs weten als geen ander wat de Belg graag lust en ontwikkelen vanuit hun eigen kookatelier heerlijke gerechten met een eigenzinnige touch. En vooral: met puur Belgische én lokale producten. De box wordt thuis geleverd en bevat ingrediënten en recepten om snel en makkelijk heerlijke gerechten te bereiden. Wekelijks kan je kiezen uit verschillende kookboxen. Of je nu gaat voor de ‘Original’, een menu met vier verrassende en wereldse gerechten, het ‘Easy Dinner’, een kidsproof driedagenmenu voor wie snel een heerlijke maaltijd wil bereiden, Veggiebox: de kookbox voor vegetariërs & flexitariërs met 3 heerlijke recepten zonder vlees of de ‘Sanabox’ van Sandra Bekkari.

 

Gevulde gehaktbal liégoise met winterse stoemp

Duurtijd: 35-40 minuten
Aantal personen: 4

Dit heb je nodig

  • 1,2 kg zachtgekookte aardappelen
  • 4 Balls & Glory Liégeoise varkensgehaktballen
  • 2 ajuinen
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 wortels
  • 120 g spinazie
  • 1 ½ rode paprika
  • Tijm
  • Melk
  • 1 ½ el mosterd (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
  2. Schil de aardappelen en snijd in kleinere stukken. Schil de wortel en snijd in schijfjes. Pel het knoflookteentje.Voeg de aardappelen, wortel en knoflook toe eens het water kookt. Kook gedurende 20 à 25 minuten.
  3. Schik de gehaktballen in een ovenschaal met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Plaats in de oven gedurende 27 minuten.
  4. Versnipper de ajuin en snijd de paprika in kleine blokjes.
  5. Verhit een pan met boter en fruit de ajuin glazig. Voeg de paprika toe en roerbak gedurende 10 minuten. Blus met een scheutje water en kruid met peper en zout. Voeg vervolgens ¾ van de spinazie toe en laat slinken. Haal van het vuur en dek af.
  6. Giet de aardappelen en wortelen af en pureer met een scheutje melk en een klontje boter tot stoemp. Voeg de tijmblaadjes (en optioneel mosterd) toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Voeg de groenten bij de stoemp en meng door elkaar.
  8. Haal de gehaktbal uit de oven en serveer met de stoemp en overige spinazie.