Facebook-live 22.04.2020: Vol au ballekes

18/04/2020
4.3 VOL AU VENT 5DS 9419 1500Px
woensdag = gehaktdag

Niets leuker dan samen koken, je kan deze live volgen op de facebookpagina van Balls & Glory, maar je kan ook meekoken vanuit jouw keuken met het ganse gezin. Stuur een mailtje naar greet@ballsnglory.be & we bezorgen je achteraf nog een leuke attentie ;)

de uitzending kan je hier bekijken

 

Boodschappenlijstje

Voor de balletjes

  • 400 g kipgehakt
  • kippenbouillon* (recept onderaan deze pagina)

voor de saus

  • 1 bakje champignons
  • peper en zout
  • 1 citroen

 

  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 l verse kippenbouillon (of het alternatief met blokjes)
  • 1 in bouillon gegaarde kip, geplukt
  • 2 eidooiers
  • 2 dl room

Voor de bladerdeegkoekjes

of Koop bladerdeegkoekjes voor vol-au-vent bij de bakker

of je kan natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken**  (recept zie onderaan)

Bereiding:

Rol kleine balletjes van het gehakt. Verwarm de kippenbouillon en gaar de balletjes in de bouillon. Als ze bovendrijven zijn ze klaar.

 

Snij de champignons in vieren. Doe wat boter in een pan, leg de champignons erin, kruid met peper en zout en voeg een beetje water en citroensap toe. Leg nu een deksel op de pan en laat dit zachtjes pruttelen tot de champignons gaar zijn. Haal de champignons er uit en bewaar het vocht.

Laat 40 gram boter smelten en voeg hierbij de bloem. Roer goed met een houten lepel en laat even drogen. Voeg daarna beetje bij beetje de kippenbouillon toe en ook het vocht van de champignons. Laat even koken en roer goed tot je een mooie gebonden saus hebt. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg nu de champignons, kip en balletjes toe. Werk af met een ‘liaison’: meng de eidooiers met de room en giet dit in de saus. Roer goed om. Let op: laat de saus nu niet meer koken!

 

Serveer de vol-au-vent in bladerdeegkoekjes.

Om zelf de bladerdeegkoekjes te maken:

Neem een bakplaat met een vel bakpapier. Voor de bladerdeegvormpjes steek je met behulp van uitsteekvormpjes rondjes uit de vellen bladerdeeg. Reken een zestal rondjes per vormpje, per persoon dus. Haal telkens uit 4 van de 6 rondjes een extra rondje uit zodat je eigenlijk een ringvorm overhebt. Klop de eidooier los met een beetje water. Een bladerdeegvormpje bouw je op met een vol rondje bladerdeeg, 4 ringvormige lapjes erop en dan weer een vol rondje bladerdeeg. Kleef de laagje aan elkaar door er telkens wat eidooier over te strijken. Leg ze op het bakpapier en bestrijk ook de zijkanten goed.

Bak de vormpjes in de oven gedurende een 20-tal minuten tot ze mooi gerezen en goudkleurig zijn. Of maak zoals wij gedaan hebben, één grote bladerdeegvorm.

* kip koken in bouillon

  • 3l water
  • WUPS (4 Wortelen, 4 Uien, 4 Preistengels & 6 stengels Selder)
  • teentje look
  • 2 takken tijm
  • 1/2  busseltje peterselie (met stengels)
  • 4 blaadjes laurier-
  • zwarte peper
  • 2 kruidnagels
  • 1 (soep) kip

alle ingrediënten onder zetten in koud water, aan de kook brengen, regelmatig afschuimen met een schuimspaan, 1 uur zacht laten garen onder deksel, de kip laten afkoelen in de bouillon (zo snel mogelijk afkoelen - dus deksel verwijderen en iets onder de pot leggen voor betere luchtcirculatie)

** zelf bladerdeeg maken

  • 500 g bloem
  • 500 g boter
  • een vierde liter koud water
  • een snuifje zout

Doe de gezeefde bloem in een diepe kom of op een deegplank. Maak een kuiltje en doe hierin 150 g boter, al het zout en een weinig water.

Met de vingertoppen of ook een houten spaan stilaan de bloem erbij trekken en het water bijvoegen, tot boter en bloem tot een samenklevende bal zijn verwerkt.( Hoe meer water, hoe lichter het deeg. In de oven verdampt het water en doet het deeg rijzen. )

Het deeg 10 minuten laten rusten in een frisse plaats of kelder, in linnen doek gewikkeld. Intussen de boter bewerken totdat het overtollige water is uitgeperst, en ze tot een stijve bal vormen.

De deegplank en deegrol met bloem bestuiven, het deeg uitrollen tot een vierkante lap op 1 cm dikte,in het midden twee tot 3 cm. De overgebleven boter in het midden leggen, het deeg toevouwen, uitrollen tot een lange lat en in drie vouwen. Laat ongeveer 15 minuten rusten. 90 graden (een kwartdraai) draaien, opnieuw uitrollen met de deegrol, nogmaals in drie vouwen, 90 graden draaien en opnieuw 15 minuten laten rusten.

Deze bewerking nog tweemaal met 15 minuten rustpauze herhalen. Het bladerdeeg is zo zesmaal "getoerd" zoals de bakkers zeggen: vouwen, platwalsen en 90 graden draaien is 1 toer.