Facebook-live 29.04.2020: Champignon-truffelball, puree met knoflook & rode kool (foodbag)
woensdag = gehaktdag
Dit recept wordt aanstaande woensdag om 18u30 klaargemaakt.
Niets leuker dan samen koken, je kan deze live volgen op de facebookpagina van Balls & Glory, maar je kan ook meekoken vanuit jouw keuken met het ganse gezin. Stuur een mailtje naar greet@ballsnglory.be & we bezorgen je achteraf nog een leuke attentie ;)
boodschappenlijstje:
- 1 knoflook (gedroogd of vers)
- 1kg loskokende bio aardappelen
- 4 gehaktballen gevuld met champignontruffel
- 2 sjalot
- 1 pakje platte peterselie
- 1 pakje koriander
- 1 rode kool
- 1 el witte wijn azijn
- boter
- peper, zout & nootmuskaat
voor de saus ;) (optioneel)
- 2 uien, fijngesnipperd
- boter
- 2 el natuurazijn
- 1 flesje trappistenbier
- 2 el bruine suiker
- een paar takjes tijm
- 2 kruidnagels
- 8 jeneverbessen
- een takje marjolein
- 4 dl runderbouillon
- 2 el luikse stroop
bereiding:
verwarm de oven voor op 180°C
kneus de teentjes look maar laat ze nog in de schil, leg de knoflook in een ovenschotel(tje) & zet zo'n 30 minuten in de oven tot de look superzacht is.
Spoel de aardappelen en boen ze goed schoon, schillen mag, maar hoeft niet. Snijd de aardappelen in stukken van zo'n 3 cm en zet ze net onder water met een snuif zout. Kook de aardappelen tot ze beetgaar zijn (10 minuten)
-indien via foodbag- Verwijder voorzichtig met een schaar of een mes het vacuum-zakje van de bal (zonder de ball te beschadigen). Indien je de ball uit het restaurant meeneemt zit die niet in een vacuumzakje :)-
Schik de gehaktballen in een ovenschaal & zet zo'n 20 minuten in de oven tot de gehaktballen mooi bruin kleuren.
Pel de sjalot en snipper fijn. Hak de peterselie. Snij ook ongeveer 300g van de rode kool in super fijne reepjes (evt met een mandoline). Schep alles om met de witte wijn-azijn, een snuifje zout & zwarte peper. Kneed de rode kool met je handen zodat de vezels breken en de kool de marinade goed kan opnemen. Zet even aan de kant zodat de smaken kunnen trekken.
Snij de rest van de rode kool fijn. Smelt een klontje boter in een pot & stoof de rode kool aan. Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de pot & laat zo'n 10 minuten stoven tot de kool beetgaar is. Voeg eventueel een scheutje water toe zodat de kool zeker niet kan aanbakken.
Haal de knoflook uit de oven. Pel de teentjes. Giet de aardappelen af & stamp ze samen met de knoflook & een klontje boter tot een smeuige puree. Schep de gestoofde rode kool eronder en kruid met peper, zout & flink wat vers geraspte nootmuskaat.
voor de saus: (optioneel)
Doe de ui in de pot met een klontje boter. bak kort en schenk er na een paar minuten de natuurazijn bij. Voeg het trappistenbier, de suiker, tijm, kruidnagels, jeneverbessen, marjolein en bouillon of water toe. laat dit ongeveer
20 minuten sudderen op laag vuur.
Werk de saus af: schep de luikse stroop erdoor en breng zachtjes aan de kook. Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuf zout.
serveer de puree met de saus & de gehaktballen,
smakelijk !