100 % boerenkost

14/02/2021
Schermafbeelding 2022 01 02 Om 14.48.14

Van stal tot bal....

Van bij de start van Balls & Glory hebben we ons ingezet om zelf varkens te kweken, terug zoals het hoort. Ik besefte dat ik geen fancy rassen nodig had om goeie gehaktballen te maken. Maar dat we daardoor extra tijd konden steken in een gedetailleerd lastenboek met aandacht voor lokale voeders, dierenwelzijn & eerlijke prijzen voor de boer. Die eerlijke prijzen, die liggen flink hoger dan de gangbare marktprijzen, maar ik denk niet dat dit de drijfveer is van Mieke.

Impact creëer je nooit alleen: alle lof voor Johan Noyen van www.noyen.be die samen met zijn team hierin de kar getrokken heeft. Want nose-to-tail ballen waarin we het volledige varken kunnen verwerken lukt niet. De handen in elkaar slaan met een ambachtelijk charcuterie-maker dat lukt dus wel. Dat we daardoor circulairder zijn dan ooit, doet me uitkijken naar de toekomst.

 

Zijn we bio?, neen, maar we zijn wel zéér logisch. Liever locale maïs dan biologische soja als voeder, geen preventieve medicijnen, en eerlijke prijzen.

Iemand die betaald wordt voor zijn job doet een goeie job, en doet zijn job graag. En dat is waarom wij vertrouwen op boerin Mieke! 

 

Het begon op Metje's boerderij 

Als kind spendeerde ik vele jaren op de boerderij van mijn grootouders te Veurne (leisele). Het was toen nog een gemengd bedrijf met varkens, runderen, kippen, patatten, véél groenten, noten, fruit, enz… Ik ben er opgegroeid met de seizoenen: 1 keer per jaar een varken slachten, een overvloed aan groenten in de zomer, en “buikspek in smout uit de kelder” tijdens de winter, met “opgelegde” boontjes & aardappelen. Aardappelen die opgestapeld lagen in het “kolen-kot”, geen groene of witte kool, maar zwarte kool dus, kolen om de kachel op te stoken., niet álles draaide er om eten ;).

Dat de runderen van de boerderij in de ouderlijke slagerij te Gent verkocht werden, was voor mij als kind vanzelfsprekend. Het was de logica van de natuur.

Ik heb naarmate de jaren vorderden, gezien wat een hondenstiel het “boeren” is, dat er niet veel tegenslag nodig is, en dat het “godverdikke” hard werken is. Ik heb mijn nonkel Marc de boerderij zien professionaliseren, en zich weten specialiseren. Nonkel Marc is dierenarts, reisde veel, & is clever, hij zag de wereld veranderen, en veranderde de boerderij mee met de tijd. Hij specialiseerde zicht in het kweken van runderen.

Vele andere boeren maakten de keuze om zich te specialiseren in het houden van varkens. Ikzelf, ik ben altijd gek geweest op varkens: ik was er graag bij, toen mijn grootmoeder Mariette s’nachts opstond om zeugen te assisteren bij de bevalling. Ze leerde me schrik te hebben van de beer in de stal, het mannelijke varken, want dat kon wel eens gevaarlijk zijn. Varkens eten namelijk vlees, herinner ik me. En ze hebben wel meer gemeen met mensen die varkens: sociaal als ze zijn.

Ik heb de laatste jaren heel véél varkensboerderijen bezocht: in Belgie, in Frankrijk, in Duitsland…. & ik ben er zelden gelukkig buiten gekomen. De varkensboerderij van weleer is verdwenen: niet méér rendabel.

Vlees anno 2020 

Er is de laatste jaren gelukkig een revival van duurzaam of duurzamer gekweekt varkensvlees: het menapi-varken van Hendrik Dierendonck, het bras-varken van de familie Dobbels, Duroc d’olives, en zovele anderen, waarvoor ik me nu al wil excuseren dat ik ze vergeet te vermelden. Ik kan een marketingpraatje af steken dat varkensvlees duurzamer is dan rundvlees, of over het gezondheidsaspect van varkensvet, het effect van een flexitarisch eetpatroon, of over het al dan niet diervriendelijk zijn, maar…

een varken slachten is nooit diervriendelijk, PUNT

Maar het échte probleem, het werkelijke probleem, is dat varkens houden & kweken een business-geworden is van de kleine marges,… en iemand die in de hoek zit van de kleine marges, die maakt soms rare sprongen. Er is over-consumptie van vlees, maar er is ook over-productie, aan véél te lage prijzen. Vlees wordt niet meer naar waarde geschat, met niet alleen het dier, maar vooral ook de boer als grootste slachtoffer.

De mooiste boerin 

Mieke Verniest is niet alleen de mooiste boerin van Vlaanderen, ze is vooral de allerbeste boerin van de wereld. We kunnen ons bij Balls & Glory geen betere partners wensen dan Mieke & haar man Luc. Op hun boerderij, de zwalmbeekhoeve, middenin de mooie Vlaamse Ardennen geven ze het uiterste van zichzelf om onze varkens te kweken.

 

 

 

 

 

Afhalen in onze shop.

Leveren tot aan uw deur.

Reserveren in het restaurant.

Antwerpen

Brussel

Gent

Leuven

Mechelen

Sint-Niklaas

Antwerpen

Brussel

Gent

Leuven

Mechelen

Sint-Niklaas

Antwerpen

Brussel

Gent

Leuven

Mechelen

Sint-Niklaas

     

Altijd welkom bij boerin Mieke

Wil je onze varkens even dag komen zeggen? Boerin Mieke heet je van harte welkom op de Zwalmbeekhoeve. In haar hoeveshop kun je kwaliteitsvarkensvlees van eigen kweek kopen. En natuurlijk ook de lekkere worsten van Noyen. Doén!

Wafelstraat 48 – 9630 Munkzwalm – zwalmbeekhoeve@gmail.com