Onze favoriete appelboeren: PIPO Appelsappen

17/08/2020
66F93f8a 738E 11E6 9Eb4 204C150206bf Web Scale 0 0356125 0 0356125

Metje als inspiratiebron

"Mijn metje mariette had op de groot-ouderlijke boerderij te Leisele een boomgaard met verschillende soorten appelrassen. Heel wat appels verdwenen in weck-bokaaltjes: als pectine-bron voor confituren, maar natuurlijk ook voor appelmoes. Mijn favoriete appelmoes was diegenen waar enkele flinke stengels rabarber in verwerkt werden (die groeide toen nét naast de mesthoop- maar daar moeten we ff niet aan denken ;).", vertelde onze Wim ons. 

Appel-rabarbersap

Die combinatie heeft ons nu geinspireerd tot een fris-zuur-sapje van Jonagored-appels – yup- je leest het goed: geen jonagold dus, misschien wel de bekendste appelsoort (eigenlijk een kruising tussen de Golden Delicious en de Jonathan). De zoetzure appel is lekker uit het vuistje. Ook in bereidingen is het een topper! 

 

Maar Jonagored dus: een sappige en knapperige vrucht met een frisse en fijne smaak. Het is een uitstekende, goed verteerbare appel voor in de brooddoos die niet alleen scoort in de keuken, maar dus vooral in ons appel-rabarbersap.

Geoogst van september tot augustus, nu dus…

Hoe we van West-Vlaanderen in Limburg belanden?

Mijn roots ligt in het verre West-Vlaanderen dus, maar het was door mijn lief Nico dat we in Sint-Truiden beland zijn: via de scouts, tot bij de familie Poreye. Het begon eind de jaren ‘70 toen Piet besloot op fruitteler te worden, een passie die hij meekreeg van zijn vader Walter Porreye. Deze zorgde op zijn beurt voor het ontstaan van de ‘Porreye-snoei’, een methode die tot op vandaag nog steeds wordt toegepast in hun fruitbedrijf.

Hierboven op de foto zie je Piet Porreye met zijn zoon Brecht. Bij hun zijn “titels” niet aan de orde, elke schakel binnen hun familiebedrijf is even belangrijk, een mooie ingesteldheid die we binnen onze teams ook koesteren. Met z’n 8 kweken ze appelen, peren & kersen. Al sinds 2012 wordt een deel van deze appelen geperst tot onze receptuur: yummy.

Fruitige collab

Bij Balls & Glory vind je geen frisdranken op ons menu, want we willen steeds lekkere, huisgemaakte producten aanbieden. Omdat appelsap maken één van hun specialitetien is hebben we de handen in elkaar geslaan met de PIPO-familie en het receptuur van Wim’s Metje gedeeld met hun en zo ontstond het lekker appel-rabarbersap dat we nu serveren in onze stores!

Breng een bezoekje en steun lokaal!

Naast onze receptuur hebben ze uiteraard ook hun eigen producten & webshop die je thuis kan laten leveren! Of mocht je thuis een fruitboom hebben, kan je je fruit ook laten persen. Eigen kweek en lekker vers!

Wil je graag eens zien hoe het er aan toe gaat op een fruitbedrijf? Breng dan een bezoekje! Piet & Veerle leiden je graag rond in de mooie natuur van Haspengouw.