Zalig, lekkere, op-en-top Belgische collab met Camp's uit Oudenaarde

24/08/2020
Van Camp's

Gents, gentser, genst….

Ondanks het feit dat ik in Veurne geboren werd, ben ik opgegroeid als ras-echte Gentenaar: een écht stropke dus.

En stropkes die krijgen de stropkesmosterd letterlijk met de paplepel ingegeven, al is dat meestal via de naam Tierenteyn, die altijd verbonden geweest  is met Gent. De kruidenierszaak, waar ik na het shoppen in de Veldstraat of Lange Munt met mijn moeder wel eens passeerde is sinds 1867 op de Groentenmarkt 3 gevestigd. Maar toch wordt de Balls & Glory-mosterd “elders” gemaakt.

Ben Decock

Ik ken Ben al sinds de jaren 2000 via Café & Compagnie, een onderzoeksbureau met horecazaak in een fantastisch pand op de Gasmeterlaan in Gent. Sinds 2011 roert Ben Decock in de potten van mosterdmaker Camp’s. Als eerste niet-van-Camp's aan het roer van Camp’s richt hij de blik op de toekomst met een rebranding en meer plannen dan er uren in een dag zijn.

Ben zocht en vond zijn droomproject in Camp’s: een kleinschalige producent van mosterd, pickles en groenten op azijn uit zijn geliefde Vlaamse Ardennen.

 

100 jaar en nog veel meer

In 1905 startte Louis Van Camp, toen een dertiger met veel ondernemingszin, zijn eigen bedrijfje met het inleggen van groenten in azijn. Ook vandaag werken ze nog steeds met deze recepturen door hem geschreven! Enkele jaren later in 1918 startten ze met het produceren van pickles om zo de waste van de ingelegde groenten zo veel mogelijk te beperken (jaja, zij waren toen al bezig met duurzaamheid). Alsook het maken van mosterd, en laat het nu net hiervoor zijn dat wij gezwicht zijn!

Lees meer over het volledige avontuur van Camp’s op hun website.

Atypsich mooi

Mooie architectuur is altijd wel onze "dada" geweest. Smoorverliefd zijn we dus op deze mosterdfabriek! Op een doorsnee bedrijventerein aan de rand van Oudenaarde bouwden de ontwerpers van Dhooge Meganck Architectuur een nieuwe fabriek voor mosterd- en azijnproducent Camp's. De betonnen monoliet bezit een ongeziene monumentaliteit die op het eerste gezicht pathetisch en ongepast lijkt in de banale context van een industriegebied. De sculpturale geometrie, die ook is doorgetrokken in het cirkelvormige platform voor het gebouw, de forse kroonlijst, de spartaanse symmetrie: het lijkt een veel te tiranniek keurslijf voor de geavanceerde en veranderlijke technologieën van een fabriek. .. (dat zijn niet onze woorden, ;).

Pittige collab

Deze collab met Camp’s levert ons dé beste mosterd voor bij onze bitterballekes & kaasballekes.

Samen hebben we hun mosterd met graantjes (een uniek product dat nog steeds gemaakt wordt volgens het recept van Louis Van Camp) een Balls & Glory-touch gegeven. Échte mosterd van Gent dus!

Wil je onze mosterd eens proberen? Kom dan onze bitter- of kaasballekes proeven bij Balls & Glory in jouw buurt: Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Mechelen of Sint-Niklaas. Ook verkrijgbaar via take out of delivery!

Of steun Camp’s en koop hun ingelegde groenten of sauzen in één van hun verkooppunten. Ze zijn dichterbij dan je denkt ;)