Culinaire top slaat de handen in elkaar om Vlaanderen op de culinaire wereldkaart te zetten
Samen vormen ze een ‘Ambassadors of GOESTING’, een collectief van makers met diverse achtergronden en métiers. Wat hen bindt is hun vakmanschap, hun hoge standaarden en hun drive om de Vlaamse gastronomie naar een nog hoger niveau te tillen.
GOESTING
Wat de Vlaamse gastronomie typeert, is een ontzettende rijkdom aan lokale producten van hoogstaande kwaliteit, een grote liefde voor de Vlaamse eet- en drinkcultuur én een uitzonderlijk vakmanschap dat traditie en innovatie naadloos met elkaar verbindt. Dat alles brengen we onder in de term ‘goesting’, een op en top Vlaams woord.
“Goesting is eigenlijk het Vlaamse equivalent voor het Deense Hygge.” zegt Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen. “Lekker eten en drinken en gezelligheid zitten diep verweven in onze Vlaamse cultuur, en dat willen we wereldwijd overbrengen. Geen betere manier om dat te doen dan onze eigen culinaire makers aan het woord te laten.”
Onbekend, onbemind
“Vlaanderen heeft ontzettend veel te bieden op gastronomisch vlak, maar wordt vandaag nog te weinig gezien als culinaire hotspot.’, zegt ‘Ambassador of GOESTING’, Peter Goossens. Door onze krachten te bundelen kunnen we de Vlaamse gastronomie op een duurzame manier verder ontwikkelen en laten evolueren en ervoor zorgen dat ze de ruchtbaarheid krijgt die ze verdient. Dat we zo’n diverse groep van verschillende makers, elk met hun eigen kennis en specialisatie, bij elkaar brengen, is uniek.”
De leden van het collectief zullen niet alleen op regelmatige basis samenkomen om ervaringen uit te wisselen en te experimenteren, ze trekken de komende jaren ook regelmatig alleen of in groep naar het buitenland om er de Vlaamse culinaire troeven in de internationale etalage te zetten.
“De liefde van de Vlaming gaat door de maag. Lokale producten waarderen, zintuigen prikkelen, proeven van de Vlaamse gastronomie, dat is waar we van houden. En als Vlaming mogen we gerust wat trotser zijn op onze uiterst kwalitatieve Vlaamse troeven. Met dit ambassadeurscollectief willen we die fierheid over onze Vlaamse gastronomie dan ook overbrengen aan de hele wereld,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
Leden van ‘Ambassadors of GOESTING’
Peter |
Goossens |
Hof van Cleve*** |
Chef |
Julius en Alina |
Persoone en Kulinicheva |
The Chocolate Line |
Chocolatier |
Wim |
Ballieu |
Balls & Glory |
Food entrepreneur/chef |
Caroline en Nicolas |
Baerten en Decloedt |
humus & hortense** |
Mixologist/sommelier and chef |
Hendrik |
Dierendonck |
Dierendonck |
Butcher |
Nick |
Bril |
The Jane** |
Chef |
Sven |
Dekleermaeker |
Brouwerij Duvel Moortgat |
Brewer |
Rudi |
Ghequire |
Brouwerij Rodenbach |
Brewery manager |
Anne-Sophie |
Breysem |
Ansoler |
Chef |
Martijn |
Defauw |
Rebelle* |
Chef |
Filip |
Claeys |
De Jonkman*** |
Chef, Founder of North Sea Chefs |
Seppe |
Nobels |
Instroom* |
Chef |
Sven en Evelyn |
De Ville |
Frituur Tartaar |
Friturist |
Joke |
Michiel |
Souvenir** |
Restaurant manager |
Pieter |
Devolder |
ZUUT |
Patissier |
Lien |
Vandeputte |
Réliva |
Chef |
Raf |
Van Pottelbergh |
Brouwerij 3 fonteinen |
Brewery ambassador |
Tim en Inge |
Boury |
Restaurant Boury*** |
Chef and restaurant manager |
Thomas |
Cools |
Grondwitloof Familie Cools |
Endive farmer |
Willem |
Hiele |
Restaurant Willem Hiele* |
Chef |
Frédéric |
Van Tricht |
Kaasaffineurs Van Tricht |
Cheese ager |
Website: visitflanders.com/goesting
Instagram: @goestinginflanders