knolselderstoemp uit ons "fresh-pakket"

10/10/2020
B&G NAJAAR 2020 12

ingrediënten:

VOOR DE STOEMP

  • 1/2 knolselder
  • 200g bio- (zand) wortelen
  • 1kg bio-aardappel (bintje)
  • 120g gekarnde boter
  • verse thijm
  • verse laurier
  • peper, zout & verse nootmuskaat

BEREIDING:

  • Schil de aardappelen en snij ze in 2
  • spoel en schil de wortelen & snij ze in grote stukken van 5 cm
  • schil de knolselder (Gebruik een gekarteld mes (bv. een broodmes) om de selder te schillen. Snij de knol eerst middendoor en schil de helften zoals een ananas. Verwijder onregelmatige stukjes schil met een aardappelmesje.) en snij in stukken van 5 x 5 cm
  • Verhit een ruime stoofpot en smelt er een klont boter in. Stoof hierin de stukjes knolselder & wortel. Roer regelmatig en laat  zelfs lichtjes kleuren.
  • voeg de aardappelen en water toe tot alles nét onder water staat. plaats & deksel &kook ze gaar in water met een snuifje zout & de verse thijm & laurier (ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de hardheid van de aardappel)

 

tip/ niet té ruim water, en altijd onder deksel (wij vinden dat je de beste stoemp maakt in een staub-pot omdat de warmte dan mooi gelijk verdeeld wordt.

  • Giet de groenten af
  • verwijder de thijm & laurier.
  • breng de stoemp op smaak met peper, zout & nootmuskaat
  • voeg de boter toe
  • Prak het mengsel tot stoemp. (Dus laat er stukjes in!)

 

Zorg vooral dat je de stoemp niet té gaar kookt, & zorg voor extra smaak door het aanbakken van je groenten.
onze kok Wim Ballieu